[前機場職員話你知 x 勸世文] 驕 兵 必 敗

244 回覆
228 Like 2 Dislike
係咪星期一癱瘓成個機場 贏左場靚仗
所有人就set 高哂個standard 去全癱?
今日好多人話airline 同AA擺手足上台
岩!非常岩!
話你知airline係飛唔到嘅時候 最鐘意就係卸膊
缷落我地到係必然嘅事 而唔係100%純粹針對手足

1. 一日有人黎香港轉機 就好大機會照飛
星期一全癱係因為機管局未遇過呢啲大場面
想睇定啲所以先cancel flight
唔代表佢會下下有人係機場示威就cancel flight
香港每日都有好多轉機客 轉機唔洗行出禁區
而禁區係一個有限嘅空間
所以就算出面嘅人入唔到去
飛機都會照飛
所以
只係靠阻止需要係香港離開嘅旅客上機 係唔足以cancel flight 架
而且 今日各大airline 雖然係出面比人照做check in
但其實基本上已經放棄左呢班客 預左佢地上唔到機
比旅客照做check in 只係門面功夫
搏佢地自己搵到方法入黎 咁入到黎嘅人咪比佢上機囉 入唔到咪唔好上囉
大家明左呢點先

2. 全塞離港大堂 個責任會全spin 落示威者身上
冇錯 呢兩日係有好多受影響嘅旅客表示諒解同支持
但仲有好撚多人會覺得自己係受害者
我地今日直接係佢眼前阻佢飛
加上佢地已經delay左一日 唔會有咁多耐性
所以聽日開始會有國際輿論 係冇得避
唔好同佢地講去搵政府 搵AA 搵Airline
你地企係佢前面係最available嘅party
所以佢地自然都會將飛唔走嘅責任擺哂係示威者身上面

3. 盡量Spin走部分不合作運動帶黎嘅後果同責任去其他organization到
你要認你阻住人飛 必然會造成麻煩比人
呢個時候 卸得走嘅責任就盡缷
睇下今日各大airline 就缷膊缷得好靚啦
宣佈cancel flight 又比人照做online check in
令旅客覺得自己本身係有得上機 只係我地班仆街阻住佢先上唔到
仲有撤走晒check-in counter啲地勤
旅客就得返兩個選擇 一係搵示威者 二係AA
但示威者數目多過AA職員咁多
你話旅客會去搵邊個呢?
去到後尾 開始有人叫旅客去搵AA 開緊急通道
其實方向係啱㗎 但唔太可行
一黎AA 冇咁多人手帶
二黎排AA 條隊長到pk 仲要唔知排完有冇人幫
最後個責任都係去返手足身上面

4. 綜合第二同第三點 我覺得今日唔應該全塞機場 而係塞剩少少路比人入departure
咁做可以缷返落機場到
做唔切係佢地唔夠快手 咁責任就唔會完全落係示威者身上面
同時顯示到我地唔係咁專制

OR

做個醒目散水撚
前線約好時間突然一齊走 將個爛攤子留比AA 同airline自己攪
airline咁叻比得人check in 就要比埋人上機啦
到時上唔到機 班旅客又係禁區入面
你估佢地會屌邊個先
佢地去屌airline 屌AA 咪即係幫我地向機管局施壓囉
而且可以顯得示威者係游刃有餘
旅客入到離境大堂 唔係因為手足唔夠守防線
係因為我地比佢入去
而我地先係有話事權
下下攪到唔夠人先走
感覺上比較輸蝕

5. 最後想講下鬼

算啦 防唔哂
花心機upgrade 下自己心理身理狀態好過
唔好一味勇武 or 一味和理非
唔同嘅活動 地點 時間 都會需要唔同比例嘅勇武+和理非

利申 有份發夢
改標題post 多次
pishh
pishhh
幫你再推
有用
唔該手足
借個位

文宣道歉日,希望保護過家園的你地明白我們的困境。

借多個位

free to print : https://we.tl/t-zTHYn0SbVd
唔好成日覺得 人哋體諒你 係必然嘅事
塞機場 塞地鐵 ,如果有人真係有急事 ,例如見家人最後一面,因為塞咗去唔倒,跟住俾傳媒大事報道,咁就恨錯難翻!

凡事留一線 日後先有路
塞咩都留路 人人皆讚好

雖然有好多野令到大家好嬲
但係唔使次次都覺得係人生最後一鋪

我覺得如果再完全倒塞機場,就有負所有體諒過呢個運動嘅乘客
加上而家擺明set個局,明知山有虎偏向虎山行,咁真係明智咩?
政府點解乜嘢都唔做啊?因為多做多錯唔做唔錯
只要示威人士一做錯,就永無翻身!
凡事留一線 日後先有路
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞