我親眼見撚住個付国豪做左咩,唔撚洗話我係鬼

731 回覆
4312 Like 29 Dislike
睇完最後一句好有說服力
UPUPUP
不要說 捉鬼
試著說「唔完美,可接受,但需要改善。」
鬼到
啱啱發夢入左鬼城,
夢中深深感覺到,好多天師手足想捉鬼,反而變得人心遑遑。但亦反映到鬼顯然想天師之間割裂,互相懷疑!
夢中兩隻鬼都太蠢太易捉,有隻重要扮記者,袋住件大同小異嘅藍tee ,對鏡頭笑,明顯想刺激群眾情緒,而周圍好多難分真與假嘅手足,
當住記者面前發表好多過激言論甚至動手,
我所知嘅衝衝派天師先冇咁衝動同激動,
更進一步令大家疑心生暗鬼,正中對方下懷。
大家可以好似其他手足講咁完全唔理,
唔捉就唔會引起衝突同懷疑!
但考慮到誘餌鬼亦可能主動現身挑釁,
因此,大家亦可以考慮進一步手段,
一方面可以釋除大家互相懷疑嘅疑慮,另一方面大家統一地知道面對同樣情況應該點做,而唔會出現分歧同亂成一團。
既然大家都知有餌,又可能有不停刺激氣氛既鬼,真係到要對付鬼時,方法就變得簡單得多:
我地光明正大,鬼就唔同。
所以,我地需要一個放下身段,互相檢視嘅流程:

1.如被天師手足懷疑,勿衝動,保持冷靜,並確保在公眾環境同有大量手足在場時,主動提供身份証明文件(工作證、學生證等)俾天師手足去check 同解釋釋疑,再念驅邪咒語“克竟荃加筆德好死!”,此時搜身天師不得記錄任何對方嘅資訊

2.搜身天師搜完人,發現誤會當然定要向對方真誠道歉(據我所知鬼既職業係嚟識向人道歉),而對方亦有權向天師核實個人身份,咁就更公平,同唔怕有鬼亂扮人去搜人身

3.如遇不合作者,先由同性人士封鎖行動,但唔行其他私刑,呼叫記者,並在記者或有旁人紀錄嘅情況場下,鏡頭下翻查其隨身物件同銀包証件

3.過程盡量溫和,同時唔可以一開始就公開証件資料,以防私人資訊外流,直到搵到對方係鬼既關鍵証據

5.以上情況發生時,旁人不起哄,不發表任何傷人或刺激性言論,否則以懷疑鬼既方式處理,搜袋同銀包証件

如果發現係鬼機會極高,
我建議交由記者記下佢所有個人資訊,並將鬼交俾記者處理。
我地無需要行私刑,因為,我地每次以文明既表現捉到一隻鬼,我地就多一分,向公眾証明鬼城手段幾咁低劣,顯示我地同佢地嘅不同。
而大家亦盡量唔好攜帶太私隱或會引起懷疑的物件,以免產生不必要誤會。

再一次強調,
大家首先就係唔好諗捉鬼,
以上既流程係當有d 誘餌鬼做得太過份太挑釁時,一d 預先考慮好既應對方式。
畢竟我地唔知鬼會唔會主動挑釁,
起碼大家心底知道萬一真係有鬼明顯地出現,或者有戰友被鬼騷擾發動左捉鬼行動時,應該點進行統一、清晰、文明、對大家有利無害既行動。
我個人更希望大家唔需要做到,但有個共識既back up plan 總安全d。

以上內容都係我啱啱瞓醒時嘅夢話,行唔行得通完全唔知,亦希望冇需要用到!只係有備無患預先確立一個共識,歡迎大家改動同補完!
[置頂][緊急] 民間記者會請幫手
https://lih.kg/1466254

文宣組入一入黎
支持
唔割蓆,但要賽後檢討!我哋需要啲指引先可以冷靜處理
https://lih.kg/1468214
記者幕後主使荃灣血案
Ching你發嘅誓咁毒啦點樣可以唔信
連苦肉計都用埋

有冇咁驚機場

睇黎機場真係好重要
推比媒體
有冇人send去?
見你咁詛咒自己我當然信你呀
睇到最尾個句就好想講句,呃香港人嘅正仆街,代代冇春袋
投胎做中國人都好毒下,仲要18次,我信你

我地要檢討 善後 唔係互屌呀
時刻保持冷靜 獨立思考!
------------------
唔該大家檢討行動唔好用d鬧人既語氣 字眼!!
https://lih.kg/dDEnyS
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞