「軍規」唔想今晚機場嘅嘢重演同我入哂嚟!!!!!!!

1184 回覆
3324 Like 247 Dislike
明明出錯第一時間要諗點處理
D人成晚係度割割割唔知做乜
捉到黑警都唔打? on9?
我地唔係班狗,如果用返班狗做嘅野去套用喺我地身上,只會令我地輸,大家要冷靜
贊成!
咩係人道工作者?有無例子,社工個啲?
係要共識,狗打人,你又打,同狗有無分别,要攞返民意。
我想問下咁多日以嚟係咪好多人打救護打記者?
你地都識講係基本原則
正常人都唔會冇啦啦走去打記者打救護啦
咁洗咩咁刻意訂立呢啲所謂軍規先

係 今日有手足打記者
有一兩個情緒太激動做咗啲錯誤行為既時候 你係隔離覺得唔對路咪勸佢 甚至拉開佢囉
就當你set咗軍規啦
你覺得佢激動起上黎仲會唔會理你啲咩規條?
咁佢犯左軍規 又邊個有資格去懲罰佢?咁係咪又比機會人去起大台管理?
唔罰嘅咁你set黎有咩意思?

而且 一旦你開始建立呢啲規條
你係咪保證到之後唔會有有心人強加一啲唔係個個認同既規條?
又係咪保證到唔會有大台 糾察 文化監暴呢類出現?

叫人唔好打記者唔好打救護 我認同
可以提醒手足冷靜
但軍規就真係不了
咁就啱喇👍🏻
上面條友話有人講on9野唔好一黎就屌
但始終阻唔到真係有班鬼會混入示威者入面搞事........
不分化 唔割
推推推
戰俘 唔打 < 即係成功制伏咗敵人之後就停止不必要嘅武力

正如我哋屌鳩啲狗咁
你制伏完必須要停止任何武力(除非佢再反抗)
所有使用嘅武力都係目的為咗制伏佢
而唔係要傷害佢
當呢個目的達到左之後其他再施加嘅武力就係不必要

同時,大家要問一個問題點解我有權制伏佢?
101拘捕權?
如果係,要小心使用,之前都已經有唔少post教大家應該點做
如果唔係,大家要諗下有咩合法原因去制伏佢
同意唔打醫護/記者/社工/左膠/議員/職員
大家都同路人,冇理由打自己人
尋日無論語言上定行為上攻擊醫護記者嘅都肯定係鬼

但戰俘我有保留,我絕對支持對落單狗隻行私刑,佢地平時點對我地?報少少仇都割?

IG藍絲五毛集中post
https://lih.kg/1463641
個個係我來。 我的意思係大家討論好D ,唔好屌來屌去,對件事幫助都大啲
初頭我都幾認同,捉到嘅人唔打
咁黑警呢?一諗到班黑警咁樣捉我地手足,
大大力打落去,爆眼,成身血,一個拉一個,
咁就無咗一個前線兄弟

大家可能都有惻隱之心,有時我都覺得要停,
會打死人

但大家代入前線兄弟角度,就明點解要咁樣打翻佢地

所以呢一點我覺得只可以前線真正手足控制

利申:不割𥱊
721 811
唔好叫軍規,叫要共識
塞旅客就一定要塞,如果唔係出機場做咩?塞嘅話,留返一個counter出黎,放一條極細既路出黎,由佢地排條好長既隊,排都排一兩粒鐘。其他路block Q曬,咁你就人道了,無位比人入了。圍師必缺,你唔使塞死,已經塞死。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞