「軍規」唔想今晚機場嘅嘢重演同我入哂嚟!!!!!!!

1184 回覆
3324 Like 247 Dislike
重要問埋警方部署、有無過份暴力先放
黎個反宣傳
仲有唔阻礙救護工作,之前黑警阻救護就閙到拆天,琴日救護到左場做咩唔俾救護走?
好合理 咁都有百幾負評 證明3毛黑警好多
集體決策集體遵守
冇大台唔代表冇指揮系統喎
同意
唔好將自己變成敵人一樣
呢個要推
如果進入內戰狀態
雙方都有義務守國際人道法
日內瓦公約果啲
麻煩在今日係有記者被打
下次要小心
咁係咪無 name 個D就可以打?市民可以打?藍屍可以打?建制議員可以打?

屌,會唔會下一計係放何妖比示威者打死架?見到何妖咪打死佢呀!(認真)

其實可唔可掉轉,咩情況先可以用合理武力去制服人?

如果扮記者,影大頭相,制服後刪相,之後我覺得要放人,仲唔放為乜?非法禁固?等差佬嚟啦佢?基本上扮記者呢點,如果佢無做其他野,其實無犯法喎。綁住佢等佢唔好影其他人大頭?比個合理說法。

利申:我係和理非,傘運後期開始唔支持,魚旦唔支持。今次核爆都唔割,但好希望可以有理有據比我地呢D和理非大大聲解比屋企D藍屍聽點解我地要撐,點解佢地應該撐我地。

暴力要比個合理理由,先 keep 到民意,尋日係 tg 都有 debate 點拆,有人指出,而我都同意,答唔到以下幾個 challenge 就唔好綁人打人:

- 依家黑衫執法呀?差佬唔拉人係佢錯,唔代表黑衫有執法/ 私刑權。正如我成日洗屋企人腦,示威者犯法唔代表差佬可以咁打人。

- 有懷疑就綁就拉,咁即 popo 都係有懷疑就可以亂9 甘啦人打人?你唔係警察,點解你問人嘢人地一定要答你?

- 咁做同 popo 有乜分別?

我明白好嬲,但邊個控制唔到情緒邊個就會輸。依家政府係等我地犯錯,之前民意支持其中一個原因係 popo 不停錯。

可否先停幾日前線衝擊?呢個時候好易插裝嫁禍,水洗唔清。
咁如果有人殺記者
我自己會嘗試阻止咁囉
依D基本原則 叫你唔好打救護打記者 咁都話篤灰係咪有病呀
我諗唔到有咩情形下打記者/first aid係合理
Good idea
提議only,唔好一來就屌
你對西方文明咁黎睇係啱嘅
對共匪啦喎
不如下次捉到, 幫佢用防水筆化個靚粧, 佢地咁撑狗, 寫'死黑警'哩?
幫佢整個靚髮型又點話丫!
大家點睇?
贊成。無大台唔代表要無紀律
戰俘 唔打 < 即係成功制伏咗敵人之後就停止不必要嘅武力
入到邊境扣留所d 手足慘囉 俾人打到豬頭咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞