「軍規」唔想今晚機場嘅嘢重演同我入哂嚟!!!!!!!

1183 回覆
3324 Like 247 Dislike
612 721 811
光復香港
叫 共識 好d 聽落溫文d
希望會喂
好多兄弟都覺得用「軍規」會俾人扣帽子
所以唔建議
希望會
前題

呢個協議 並不是 示威者之間的協議,是希望通過文宣,傳達到每個香港人手上,並得到多數人士認同,包括一般市民,街坊,FA,記者,甚至警察。

成立協議的目的不是分化,更不是為了捉鬼,是為了能以最基本的人權以及人性,保障到常在前線出現的各種人,並且大家睇LIVE都知道,由612開始一直違反戰爭法,人權法等等的是什麼人士,希望從而能保障到受威脅的人士,更能比外界清楚知道到底誰才是混亂的源頭。

概要

呢個協議,希望可以開放比所有人提議並且投票討論,可以的話請大家幫手傳開出去,不一定要在這POST內討論,也可以在其他地方討論,如TG,其他論壇。如果不認同這做法,也歡迎直接無視。

而協議的內容,我希望以中立為主,保護到基本人權,符合人性,參考各種戰爭法例,同時不會限制各界的職務以及行動。

有關提議嘅內容,有幾點爭議點想先說明:

有人破壞一般設施,是否應該加入協議禁止?
否,因為這和人權,人性沒關係,日內瓦公約也沒包含在內,除了救護站以及醫院。

使用丫叉,火酒,甚至槍械,是否應該加入協議禁止?
否,只要是非國際條約和慣例所禁止的武器,也不會加入協議。
一些違反人性武器,如白磷彈,神經毒氣等就應禁止。

========================================
個人提議

有兩點我個人提議,也認為比較重要的

1.不能襲擊救護人士,救護站,以及阻礙其進行救護工作。(參考日內瓦公約)
救護工作是中立,也是最為重要的事情,不論任何立場,任何情況,也不應作出阻止救援工作,襲擊救護人士,正在接受治療的傷者,甚至救護站。

2.不能襲擊合法登記的記者,以及阻礙其進行工作。(參考日內瓦公約)
記者是一群為記錄及報導真相而工作的人士,理應不能在合理情況下干涉其調查採訪,例如用強燈照射鏡頭,用肢體或物件阻擋鏡頭,甚至推撞,襲擊,槍擊記者。

========================================
以上只是我個人提議,並不代表任何立場,希望各位可以幫助修正。

如果能定立的話,希望通過文宣,連儂牆等方式傳到全香港。

以下開放討論

================================================
[入黎討論+公投+文宣準備]希望定立"香港人公認協議" 睇晒先屌
https://lih.kg/1468520
唔好用鐳射電光槍射記者
即係咁 你想因為少部分人嘅做法同決定 犧牲或浪費大家咁耐以黎嘅成果?
唔想分化 但唔好咁自私
所謂嘅底線係set黎令到大家唔會無底線行事 防止出現割嘅情況
根本上係「國際人道法」,所以唔係「軍規」
唔好玩啦
國際人道法set做教條有咩問題呀?
太溫文佢地嬲起上嚟未必sense 到,定其實叫冷靜就得?
叫冷靜有冇用
做人基本要求要都叫都教條主義??打記者 打救護wor
無底線行事
記者 fa都打
咁你同黑警有咩分別
諗清楚我地優勢係咩位
你係咪想記者同fa改變自己嘅態度先?
都ok
記住我地要贏唔係要發洩
糾察一出現 運動可以準備完
我明白你講咩 我都唔希望出現
呢啲基本要求理應係共識
今次可能做錯
下次做返自我制約
明文劃線會有負面效果
當然可能我過份憂慮
唔要糾察要自律

不劃底線 自我制約
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞