英國衛報:下議會議員指BNO人應在現時給予BC

3486 回覆
3241 Like 38 Dislike
冇考慮到呢點,多謝你嘅提醒
push
其實出PLA其中一個憂慮係佢會封關唔俾出境,冇雙重國籍嘅BN(O)持有人宜家會續番BN(O)應該都係希望到時佢會放行,至於之後嘅安置問題再慢慢諗。。
我反而覺得如果BNO變BC, 真係移居英國嘅香港人唔會太多, 反而係香港突然有有成2百幾3百萬人有英國公民身分, 英國係香港嘅話語權就會完全唔一樣, 就好似加拿大總理話有30萬加拿大人係香港, 大大聲叫中國政府謹慎處理香港示威同尊重民眾訴求, 中國口交部都冇出黎屌番轉頭...
Push 零成本簽個名買個希望咪試下囉

【英重量級議員 促給港人完整英國國籍】

// 英國下議院外交委員會主席圖根達特(Tom Tugendhat)呼籲,政府應給予香港人完整的英國國籍,作為與北京對峙的一種保障。(法新社)//

👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻

1分鐘時間幫幫手簽
夠10萬個就有機會喺英國國會討論

喺香港住嘅tick返Hong Kong
Postal code 就打0852
British National (Overseas) Citizens should be given full British Citizenship.
https://petition.parliament.uk/petitions/244402

Q&A
Q1 : 簽咗咁多聯署 / 英國佬唔會幫我地 /英國佬都唔想收咁多新移民喇 / 英國佬講咗咁耐都冇做過嘢 簽嚟都冇用

A: 唔洗1分鐘搞掂又冇成本嘅嘢點解唔做咗先

六合彩咁難中你又買

今次係有下議會議員帶頭講要俾full citizenship BNO holder
10萬人都簽唔到叫人地點幫你啊
我地要送子彈啊

Q2: 好多97後都冇BNO 我地唔可以扔低佢地

A: 有BC又有幾多人會即刻走
反而有咗後路可以更盡情咁去抗爭
同埋到時大量英國國民喺香港 ( ff住先)可以增加英國嘅談判籌碼
真係去到最壞情況都可以諗方法帶埋d細路走

Q3: 佢要tick Only British citizens or UK residents have the right to sign
我 得 / 冇BNO簽唔簽得?

A: 唔洗verify citizenship 自己諗簽唔簽
只要提供 email address + 英文名 +選Location + Postal code

Q4: Postal code 打咩好?

A: 記住喺香港住嘅tick返Hong Kong
Postal code 成功例子參考

再貼多次條Link:

British National (Overseas) Citizens should be given full British Citizenship.

https://petition.parliament.uk/petitions/244402

第一日巳經有5000合資格巴打簽左名
今日第二日目標達到10000人簽
知道大部份bno 仔都7,80後要返工 6至10呢4小時好緊要 Real time 報都先
講多小小,不過又係潑冷水。其實宜家全世界都唔知幾忌你D中國人。有D子侄係英美名校讀完 high tech degree,都好難揾到工。原因?佢驚你地係支那臥底

例如,一個 biotech 有 masters, 英國揾工,發覺原來要從來未有係任何中資機構做過,最好從未係任何中國領土(香港)做過。然後係英國做夠五年 (因為 security check 要五年 residency),先去再揾佢啦! 話到明係因為D支那人長期都偷人地知識產權。

宜家乜風頭火勢,佢點敢仲比多D貌似支那賊嘅人入嚟做臥底呢?

// 英國下議院外交委員會主席圖根達特(Tom Tugendhat)呼籲,政府應給予香港人完整的英國國籍,作為與北京對峙的一種保障。(法新社)//

1分鐘時間幫幫手簽

Q&A
Q1 : 簽咗咁多聯署 / 英國佬唔會幫我地 /英國佬都唔想收咁多新移民喇 / 英國佬講咗咁耐都冇做過嘢 簽嚟都冇用

六合彩咁難中你又買

今次係有下議會議員帶頭講要俾full citizenship BNO holder
我地要送子彈啊

同埋到時大量英國國民喺香港 ( ff住先)可以增加英國嘅談判籌碼

Q3: 佢要tick Only British citizens or UK residents have the right to sign

A: 唔洗verify citizenship 自己諗簽唔簽
只要提供 email address + 英文名 +選Location + Postal code

再貼多次條Link:

1分鐘時間幫幫手簽

其實都益英國佬架
話哂我地香港人又醒目做野又快
對佢地都有幫助啦,尤其又脫緊歐又剩
我係 70 後係香港出世,
舊護照上已經係 CUKC 身份,
但 97 後係 BNO 身份。
英國方面考慮係以 CUKC 定 BNO 身份嚟作平權?

鳩溶何止bno,佢直頭有居英權
放棄咗應該都攞得返
咁華人都佔一部分嘅
你都係CUKC!!
唯有都係設條件+門檻先有可能
其實英國開綠燈俾BN(O)平權嘅話,有政治審查嘅都絕對係無可厚非,而有條件咁平權都係有可能。

政治審查嘅方法可以係要求轉身分嘅BN(O)持有人必須係香港出世,換句話啫係唔接受係大陸出世然後係香港宣誓(俗稱CI)嘅BN(O)持有人申請轉換status、或者係要求合資格人仕提交社交媒體嘅記錄俾英國官方審查,甚至可以勒令禁止新歸化嘅港人從事科技敏感嘅行業(例如你所提及嘅生物醫學科技等等)。

的確有BN(O)平權係面對好多不利嘅因素,但係BN(O)又係當年英國為咗安撫港人相信中英聯合聲明、五十年不變、一國兩制嘅産物,係宜家咁嘅大環境下當日英國政府對香港人許下嘅承諾,大家都心知肚明已經盪然無存,基於國際政治道德,英國政府係需要考慮俾呢班香港人有個交代,而最佳方法就係俾BN(O)持有人都有居英權。最壞嘅情況,PLA出動鎮壓香港,大量BN(O)持有人出走外國成為難民嘅,英國政府到時咪又係要處理呢個問題。
再推多次
其實俾個限期有效bno持有人轉都係方法,一次性,咁就點都唔會二百萬人轉

1分鐘時間幫幫手簽

Q&A

六合彩咁難中你又買

我地要送子彈啊

再貼多次條Link:

呢個方法取得嘅bc,仔女應該要喺英國出世先有?
呢個真 除左低技術工種之外 呢邊要搵到工真係唔容易 生活唔到有bc一樣冇用 更何況對未黎過英國住既香港人黎講 要融入呢邊生活文化亦都唔易

利申: BNO holder 英國讀書加做野6年
上邊有人講過好似係,唔太清楚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞