英國衛報:下議會議員指BNO人應在現時給予BC

3486 回覆
3241 Like 38 Dislike
咁冇了...係咪要扮唔見左去申請
1分鐘時間幫幫手簽
夠10萬個就有機會喺英國國會討論

唔洗verify citizenship 自己諗簽唔簽
喺香港住嘅tick返Hong Kong
Postal code 就打999077

British National (Overseas) Citizens should be given full British Citizenship.

https://petition.parliament.uk/petitions/244402
合符以下所有條件基本上可以肯定你有過BNO身份:
- 1997年7月1日前未滿11歲
- 身份證首次簽發日期為(06-97)或之前
- 香港出世而且出世紙寫有'Established'
1分鐘時間幫幫手簽

British National (Overseas) Citizens should be given full British Citizenship.

https://petition.parliament.uk/petitions/244402
已簽
冇就冇BNO
唔會收唔返
JD係寫到明違反嘅係會收返

問題係點樣逼祖國去承認支那broke the promises on JD
1分鐘時間幫幫手簽

postal code打00000先啱,因為香港根本無postal code,999007係中國郵政寄去香港嘅code
其實如果你在1997年7月(同年1月1日至6月30日出生者則為同年9月)前未滿十一歲並曾領取十一歲以下兒童身份證的話,由於以往十一歲以下的人士申請BN(O)護照必須同時申請十一歲以下人士兒童身份證,這是強制性的,所以是可以靠你的身份證上面的首次登記身份證的月份和年份來判斷是否擁有BN(O)身份。 這項措施旨在於確保持有英國國民(海外)身份的人士在主權移交後繼續有返回香港的權利,以使護照內「The holder of this passport has Hong Kong permanent identity card number (XYZ) which states that the holder has the right of abode in Hong Kong.」條文有效。補充一點,十一歲以下人士兒童身份證是沒有相片的。

首次登記身份證的月份和年份在你的身份證的簽發日期一欄,以括號包住。 如果該日期為06-97或之前(97年1月1日至97年6月30日或之前出生者為09-97或之前),你有很大機會擁有BN(O)身份。

請留意此方法並不能完全確定你是否曾經擁有BN(O)身份,因為當年11歲以下人士申請香港身份證明書(CI, Certificate of Identity) 如從未擁有香港身份證者均會獲同時簽發11歲以下人士身份證,所以請你自行決定最終是否遞交申請。
有無bno續期功略
但老竇老母好大機會有
『薪火Post』BNO續期資訊(50) 你的申請不會僅因遞交申請前欠缺副署的聲明書而被拒絕
https://lih.kg/1471407
好諷刺到時睇住一班班藍絲去排隊續bno
就算拎到居留權,我都會留返係香港同支共抗爭,唔好忘記好多後生仔係冇bno,我地走左佢地就少左我地既支持
冇,得張92出世紙
藍絲仲多過黃
希望有bno嘅第時可以幫到五個又好三個又好嘅真香港人都拎到bno

97前香港出世
但唔爸啊媽當年無幫我整BNO
而佢地都係冇BNO
仲有冇得救
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞