英國衛報:下議會議員指BNO人應在現時給予BC

3486 回覆
3241 Like 38 Dislike
兩件事黎 下議院議員提出呢樣野同我地冇直接關係啫
90後 全家有bno
雨傘後有諗過走
但反送中開始後就算俾bc我都唔撚會走
香港喺我屋企
點解我屋企人俾人搞我仲要走
英政府唔幫手係佢哋無能
點解我要放棄自己屋企去投靠一班無能嘅人
我哋身分係British national overseas
英政府唔撚幫海外國民
佢哋應該要感到羞恥
同樣道理 如果我走 就係一生恥辱
我屋企人係每一位香港人 無論有無bno
你估英國政府係香港政府丫? 香港政府只識得益外人,比香港身份証外人,比福利外人。
人地英國民選政府,就算佢地有心,睇在啲選票份上都唔敢咁做啦。
咁想做中國人
比得bc就冇得分開次等公民,
如果要分開就係提昇bno嘅權利,
所以就算英國肯討論,
都係一條好慢長嘅道路,
現實來講都係香港問題香港救,
比到你就當係bonus
手持bc有閪屌
Push
Bno有居留有工作許可
劃塊地俾香港人自成一格就夠
希望今舖英國政客會大發慈悲啦
雖然我認為可能性偏低
呢舖輸左香港人真係會被種族滅絕
push
God save the Queen!!
And save us please
其實最好就係咁
咁樣自然篩走好多唔係真心去英國既人
至少多數人選擇唔去

甚至篩選學歷,英文水平
咁BC本身就係可以繼承. 冇話新唔新移民.
況且本身BNO轉BC呢個身份英國本身就要負責任.
其實唔洗要bc,只要bno有居留權同一般居民權利(唔包福利)已經好夠,同埋其他地方既bno好似都有居英權?
有bc多條退路即 走唔係咁易
錢都係好大問題
變做一個低d 門檻嘅移民政策
箍選佢覺得有用嘅移民
其他地方係bno又冇國籍可以轉bc.
香港人因為比中國強加咗中國籍, 所以轉唔到bc.
英國呢一招好絕,一可以有正義光環,二就係可以招哂香港本來土生土長嘅精英去英國打工做嘢,振興返英國,真係一石二鳥

有得BNO,大多數係土生土長嘅真.香港人同真.香港人嘅兒女,絕對唔係新移民嘅蝗
唔推幾時推?你都on9
英國佬係時候要還
都係嗰句, 97後老豆老母有就ok..
老豆老母都冇就真係冇法..
好多97前都冇就係因為老豆老母無意識/唔想申請
佢肯比bc我我都會留到最後一刻
但一定會鋪定後路
呢d野好死,到時去到英國宣誓脫離中國籍咪得
最緊要係英國肯認姐
係, 其實有心解決, 嗰時改國籍法已經可以做, 只係嗰時冇咩籍口去做.

依家個環境同當時唔同, 只要再review就可以.

所以如果本身有bno冇理由而家呢個環境都唔走去續.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞