英國衛報:下議會議員指BNO人應在現時給予BC

3486 回覆
3241 Like 38 Dislike
邊個同你講過 有bno嘅人有300幾萬?(包晒續咗同未續)
我媽有幫我整,但佢好藍
係時侯要續了
以下個人經驗同幫朋友申請既經驗。只作參考。

個案1. 1960年出個D 由於時間太耐即使有舊bno, 英國個邊已經無晒你資料. 所以當你新申請.
同樣如果你1997年7月1日前出世. 之前從來都無申請, 你既情況亦等同新申請.

個案2. 1997年7月1日出世。父母無幫佢申請過,自已父母亦無申請過bno。  用以上方法申請。 新申請。 額外提供左父母身份証資料copy寄去英國。 

個案3。父母去世,所有資料亦遺失,以前申請過bno,但遺失左。 
所以關於父母既一切資料都無提供過比英國。 只有出世紙上才有父母姓名已而。 之前英國堅決一定要提供關於父母既一切資料及証明。但1個月後話改左例。 不用提供父母証明。 之後就批左了

你最好申請之前可以online chat一下。 
https://www.gov.uk/passport-advice-line

如果無舊既bno或無申請過可以先咁處理。 

之後你會收到2 個email 
第一個叫你打電去英國確認一下本人。 
我有打去。 佢純粹問你個人資料only。 
另外, 我有個朋友無打去英國因為佢無idd,念住等英國自已打黎。最後英國都無打黎。亦都申請到。 所以呢個email可以不理。 

總之你快d寄出申請資料就得家啦。 申請前先準備好資料

1. (正本)自已出世紙
2.(彩色打印)香港特區護照 所有頁數包括封面封底
3. (彩色打印)id card 包括卡底
4. 近3個月住址証明。 銀行個d信。。 等等。。
5. 打印申請表格
6. 有bno既副簽人資個頁彩色打印

第二個email 就係你申請既編號: 
px xxxxxx
有好多走在最前線嘅年輕人連BNO都冇

even 97前嘅90後都因為有對傻鳩父母導致冇BNO

呢班走在最前嘅反而最冇人保護

利申:走在最前嘅00後
咁97後呢?成為新疆人了

我唔想做新疆人呀

利申:00後
隔離台BNO薪火post講過係有大約300萬人有BNO呢個國籍
不過由1997年到而家都過左22年,呢300萬人入面有一批已經過左身
所以實際上只會有少過300萬BNO國籍人士仲在生

而另一個數字係截至2018年底,有接近17萬本有效嘅BNO護照 (2019年數字應該會升)
其實bno轉bc 有審查就已經可以控制人數
可以評估到大約幾多人會轉bc
例如特定專業人士、大學畢業之類

呢啲數字都係公開,好易計到有幾多「潛在」bc嘅人
其實,英國國力漸衰大家有目共睹,你估佢地提出BNO轉BC無計算過咩?

仲會有BNO的香港人,有一大部份都係現今社會當打的一群,在香港的薪金同流動資金都唔會少,到英磅跌到落七算,BNO轉BC可能成為佢哋嘅救命草都唔定。

唔好睇到係英國人施捨我哋。

第一我哋係應得
第二因為我哋有價值
想續BNO嘅巴絲可以去呢度睇下,不過入去之後麻煩睇左頭post先,應該有晒大部份有用資料

『薪火Post』BNO續期資訊(49) 我要攬炒 之 五大訴求 缺一不可
https://lih.kg/1408930
蘋果日報,當年bno撚有約340萬人
放心, 父母爭取到, 子女都受用, 唔好再放負
就算有bno嗰批
我相信點都會同大家戰鬥到最後
有既點都會幫大家仍然係同一個陣線
咁你唔洗計埋bno撚嘅下一代?

假如bno撚有居英權,佢移民時唔會帶埋仔女去英國ga? 我都諗到,你估其他選民、首相諗唔諗到呢個point?
British National (Overseas) Citizens should be given full British Citizenship.
https://petition.parliament.uk/petitions/244402
help
但咁又駛唔駛向返英國納稅?
唉 00後
注定入集中營接受「教育」啦
我本身14年已續,但身邊有好多朋友97前冇申請過,係咪可以用renew 當 new application? 定其實係搏佢批?
Push
問題係bno 撚過咗身,點將個移民權世襲制俾下一代
如果係怕97前出生仲再生而有仔女既,咪整長d, 困難d既visa囉。
一堆P牌3毛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞