英國衛報:下議會議員指BNO人應在現時給予BC

3486 回覆
3241 Like 38 Dislike
對啊,有後路抗爭起來更無後顧之憂。

可以去到盡。
唉,就算 BNO 平權,其實我都唔想去人地地方做個三等公民...
一世俾人覺得「係我救左你,你先有得係我度住咋」咁樣...
如果畀錢可以買到公正同自由
可以做返真正香港人
BNO無世襲架
英國國會整左先講啦
支那好流氓咁講到明唔承認經居英權計劃取得的bc。

而申請退出中國籍係要申報外國國籍經乜嘢途徑取得。

不過,如果已經長居海外唔再番/好少番香港的話,居英權計劃的bc都可以退中國籍。
英屬島!
算把啦你中意咪繼續打飛機囉係咁勁就唔洗驚人換血啦
付出咁大代價就係為左贏掌聲,嗰個一定係傻既
續到。bno係一個身分(永久既), bno passport係呢個身分既證明文件(會過期)。
道義上英國絕對有責任
BNO平權係最低消費
續左唔一定要走 假設有一百萬人肯續返 英國有成一百個國民係香港唔走 佢都幾難扮睇唔到
係咪即係97前出世但無申請到,都可以申請BNO 如果係嘅話抗爭再無後顧之憂
hehe ok?
真心,真係平到權的話,又會有幾多人會肯走?

後生果啲就話係英國讀書直接留係度做野就話姐,老一輩呢?

要放低一切離開香港去一個完全唔適應的環境從新開始要幾大勇氣,除非真係對呢個地方唔再卷戀先會有呢個念頭

利申:bno揸手,亦希望會平權,但係我仲好愛香港
如果bno平權到 就可以世襲 到時照道理就算你無申請 你老豆老母有bno都可以世襲比你?

唔識 純問題黎
而家唔好啦
一比bno換bc
200萬人有190萬會唔再出黎移居英國/趁未脫歐前去歐盟其他國家
留返班97後係度自生自滅?

班o靚仔因為你地以前唔抗爭搞到而家要出黎
英國一句比bc你就走左去?
求你俾BC我
如果阿爸阿媽本BC可以傳一代就唔同玩法啦
咁即係會有200萬香港人移居英國
welcome to the country of refugees
我覺得最好分幾個階段平權會好啲:
1. 最好比左97前出世既重新申請先,同增加免簽證國家。
2. 然後比bno都可以世襲,等97後出世,但父母有bno都可以世襲bno。
3. 而居英權最後階段先好比,唔係個個走哂都唔守護香港。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞