英國衛報:下議會議員指BNO人應在現時給予BC

3486 回覆
3241 Like 38 Dislike
有BNO既人走先 我地走唔到都想睇到你地幸福
我指有bno既配偶wo
當bno平權 ,如果另一半係新移民
你知每日150人黎香港,香港人又少生仔
變相遲d會唔會好多內地人有bc?
大家快D 簽 仲差兩萬幾 唔係 British citizen or UK resident 都簽得架
Postal Code 請填00000 / 99907,如果身處英國就填所在地點嘅Code

British National (Overseas) Citizens should be given full British Citizenship.

https://petition.parliament.uk/petitions/244402
推呀
真焦土之義
BNO平權變BC的話,配偶都係要申請spouse visa
spouse visa個financial requirement要申請人本人唔計配偶至少一年響英國境內收入£18600,有第一個仔女加£3800,第2個以上逐個加£2400。
即係個配偶要本身響英國有份工,但關鍵位係英國work visa係好難申請,個老細想請個non -BC要將份工pub出去recruit一段時間,份工至少要master degree level加高人工,再證明冇BC可以適合做果份工先至可以請個non-BC,老細仲要自己出錢俾成萬磅sponsorship先請得
我諗最後都係得個吹字
英國佬最現實
“中國單方面宣稱中英聯合聲明已經失效,香港人該何去何從?”

用1分鐘嘅時間簽名,務求收集到10萬簽名將BNO平權議題推上議會討論
註: 轉BC後可傳俾97後
為咗你自己,仲有你嘅摯愛,簽名?刻不容緩

Postal Code 請填000000,如果身處英國就填所在地點嘅Code

British National (Overseas) Citizens should be given full British Citizenship.

https://petition.parliament.uk/petitions/244402
有咩做得嘅都做咗先啦
Spouse visa 唔係tier 2,應該唔駛sponsorship
Spouse visa工作權唔係同tier 5差唔多咩
但係要滿足個spouse visa嘅financial requirement就要響英國本身有份年入£18600嘅工,英國境外嘅工係唔可以用黎滿足個requirement,呢個係Theresa May響2012年設下嘅死結
其實有又點,去到咪又係做二等公民,比當地人歧視,然後我哋嘅角色就好似啲蝗蟲咁佔用佢哋嘅資源,降低就業率,等等問題,引起矛盾,不樂觀
有BC 俾後路你,同埋做抗爭籌碼,唔係預咁多人會過晒去
同埋做佔用人資源福利增加失率等等
首先過去嘅人唔好抱住蝗蟲心態白食福利先
其次如果覺得自己去到都係做蝗蟲嘅就不如選擇唔好去喇
講到尾都係多一個選擇多一條後路啫
又話2點嘅?
pushpush
屌你起左雞皮
到時成功走左,開間公司請你,你是但識整水喉或係電工就得,唔洗高學歷,我開公司又唔洗開大公司
唔緊要,是但去讀個水牌電牌就可以當專才請你,澳洲最近都話想搵電牌專才
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞