英國衛報:下議會議員指BNO人應在現時給予BC

3486 回覆
3241 Like 38 Dislike
我寧願係英國俾人排 好過做中共奴隸
老實我寧願唔要(利申70後bno holder),呢咋人大把藍屍或終極和理非,但前缐巴絲 (大部分97後)就乜都冇?
將valid BNO轉得唔得
係脫唔到,但你都可以照做正式British Citizen
但係班𡃁仔都係乜都冇喎
做二等公民嘅自由都大過你做共產黨嘅奴隸,完!
已簽
Bno個身份係終身 唔續期唔代表無左
巴打簽左未?
唔好灰心 有好多野自己唔做就一定會後悔一定唔會變
我唔係讀法律出身,對cukc理解都係睇下睇下學返嚟。

雖然政府唔再出印住cukc嘅護照,不過cukc並唔係完全係法律世界消失。係十幾年前,英國一個local council有關登記做選民嘅網頁(同香港唔同,英國無單一政府部門做選民登記,返而係local councils負責),我記憶中登記成為選民其中一個資格係有某一年(係97前,定81,71我就無印象)香港發嘅出世紙。我估依個係cukc嘅殘留權利有關。

唔似bno咁,cukc好似傳到俾下一代。依家cukc年代出世嘅bno,佢哋傳唔到英國籍俾下一代,可能係一個問題。

08年工黨執政時叫lord goldsmith搞咗份report去review citizenship https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://image.guardian.co.uk/sys-files/Politics/documents/2008/03/11/citizenship-report-full.pdf&ved=2ahUKEwiXj5L3tITkAhUfQxUIHSdTDREQFjABegQIARAB&usg=AOvVaw204Q9ikK8EaeIryQabPzk5
有興趣可以睇下。

不過照依家Home Office擺出嚟俾公眾睇啲申請指引,有cukc同bno去申請去英國分別唔大。但係依家政府做法合唔合付依家人權標準,要搵讀過國籍法嘅巴打解釋吓。
恭喜你哋有多條後路
00後
唔俾緩衝期人續返好似好唔公道
但如果有死線,應該即時好多人湧去續
等睇

如果只係現時valid BNO, 20萬都唔夠
意思係佢可以俾個限期,要人持有valid(過期唔算),只有一次轉bc 機會,過咗限期無續就無,咁咪會少過200萬人好多
20萬唔夠absorb到啦
應當獎勵呢班對女王忠心既市民
呢單野係咩事?做打開拖
咁樣嚇我
而家都續唔切啦 唉
聽日集會跟我一齊叫 :

Bno become bc now!!
假設啫,應該唔會係咁啦
叫人簽好似實際啲
我一定會!
一齊做
對英國佬無希望

除非佢改bno tier 2 工作五年有bc

唔係都係睇定d先

呢兩個月太多活動無時間續

大家簽左都要返黎留意 我P牌仔推唔到 但會盡力叫其他人簽同留意

呢次開始要團結埋bno呢10萬人 開多條戰線同班後生一齊搏殺
好似賤熊
多謝你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞