美股認真討論區 XCI

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
不用急。耐性同紀律很重要! 加油💪
大陸自8月20日起開始實施新的貸款市場報價利率(LPR)機制,中小微企業實際融資利率下降後,恐將衝擊銀行業的利潤,已有專家學者對此表達憂慮。

最新的一年期LPR下降6個基點(1基點等於0.01%)至4.25%,新增的五年期以上利率為4.85%。與現行貸款基準利率相比,分別低10個基點和5個基點,相當於一次非對稱降息。

一財網引述農商行副行長表示,原來很多銀行一味增加負債成本,來擴張規模,現在這條路走不通了。當前利率雙軌變一軌,LPR改革勢必會降低銀行貸款利率,影響息差收入,銀行需要從負債端壓縮成本,來獲得更多的收益空間。

凱撒研究院院長趙建表示,LPR是市場報價利率,由市場決定,但如果未來官方繼續降低企業融資成本,可能會透過窗口指導影響,所以可能會收窄銀行利差,導致銀行利潤減少,這並不利於銀行。

分析師李萬賦認為,銀行的貸款定價方式也會受到考驗。之前銀行進行貸款利率定價,往往依賴內部的體系,以存款成本為基礎,再加上資金收益和風險溢價等,最終形成貸款利率成本。
https://www.cnbc.com/2019/08/26/pharma-companies-soar-after-johnson-johnson-fined-less-than-expected.html

JNJ賠得少過預期好多
大陸豬有非洲豬瘟,市民自發減低貿易逆差
上網download
link
上Google search pdf drive 入到去打書名揾
我知呀,我岩岩就係用佢
睇近三年AMD參考
基本面改變
食潮流趨勢 - 掘礦
技術突破 + 對手停滯
盈利改善
我淨係好記得佢18年2月話美股已經見左頂。。。。。。之後破左新高認輸反手又買返 信佢put左死得人多
上面好多巴打提美國個堆書作者好好多啦下話
btw個人覺得睇書冇咩用,反而你睇得愈多書,技能愈多會攪到自己仲複雜左 識得睇圖 畫線 已經夠晒
巴打愈講愈攪到我唔想轉ib 覺得自己會唔識用禁錯制
放心啦,一定搵得反
如果一早知ib咁底息,我一早用佢
用左佢搵多左
巴打你條link 入面有講futu咩?
巴打可唔可以show下買賣盤個介面係點
係經濟一週個專欄廢到喊
有期講點樣返工唔眼訓
有期講Livermore 點死
一係就去d etf官網拎介紹 翻譯做中文
完全沒營養

又沒膽評市評股
痴線大陸人爆買costco,睇黎下季costco個er會幾吸引,可以入定貨
btw 如果香港都可以有costco就好
個時係老美exchange , 5usd就有一隻燒雞好撚大隻食左我幾餐都食唔完

當日上午11時許,記者抵達Costco附近,準備進入停車場的車輛排起長隊,據悉停車需等待3小時以上。步行至賣場入口處,記者發現所有入口已被限流,大批市民擁擠在各入口處等待進入賣場搶購。較早到的市民在賣場內經歷2個多小時排隊結賬,推着收穫滿滿的購物車走出賣場。賣場保安人員表示,賣場內部顧客量已飽和,出於安全考慮,暫無法予以放行。

截至中午12:30記者離開前,都未能進入賣場內。下午2點多,記者收到Costco短信通知稱,因賣場交通人潮擁塞,8月27日下午開市客賣場暫停營業

網頁版就咁樣
其實會唔會係其他問題
我有諗過係network
Roku翻版byne
又沒膽評市評股 經過上年講老美見頂,以後仲點會敢講,唔怕7多獲咩
trump trump今日twitter未講嘢, 嗰市即刻冇曬方向
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞