美股認真討論區 XCI

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
我個人覺得理論同出一切,如果唔看基本因素,William O Neil 的書跟Mark 或當年的Livermore 原理大同小異,亦見看多近代momentum 美國投資者所用的方法一致。如果有心學習,可自行看過去十年強勢股pattern, 跟o Neil 書中100隻歷史強勢股也沒有分別。
新手黎講 現階段建唔建議入個股?
或者定期入啲ETF就算?
ETF現時買Utility/Consumer staples會唔會比較穩陣
Exactly
Momentum style 係現時大型上落市 係不太work
如果真的新手,先看你自己的想法。
我不是提供投資建議啦,但如果我係新手,先了解自己投資目的,持貨時間,如果對個股一無所知,而會持貨以年來計算(是真的1年或數年也不賣,當中除要有明確目標,心理亦需控制好),那可以直接選擇SPY QQQ作長期持有,而策略可以每月入手,再以一些很長期的月線作止蝕位。如果考慮的是sector ETF, 其實周期時間相對較短,變相有短抄味道。這樣也要看個人的經驗,想法。

如果有想法,經驗,直接就學習個股。怕蝕的先從極細exposure 開始,到贏錢及有經驗先持續增大投資額。
對! 在這些上落市,極少數交易策略可成功,就算會短期成功,也不代變長期跑贏市場。最好還是以極高現金比率等待機會
網民美國連鎖大型超市Costco(內地稱好市客)中國首間門市,今天在上海開幕。微博流出多條影片顯示,有多名大媽在肉枱上瘋搶豬肉,按着豬肉死命不放,還險些大打出手。因人潮越來越多,Costco中午1時13分在官網發出通知,下午暫停營業。

成班野狗咁
農業部: 帝國主義亡我之心不死
想問問如果揾到逆市奇芭,如港股的物管6098,a 股的moutai, 美股的cme 等,有冇momentum trading 執行?

仲有美股隊長好似只係technical analysis, 但William O'Neil 是否也考慮基本因素?
沒有看港股A股. CME 如想入手,可考慮股票價,量,簡單來說,最好是建立了一個約6-8周的整固區,再尋求pivot point 買入點。

William 他有考慮基本因素,追求高增長股。
崇洋到呢

btw肯定係中資加costco合資先俾入市場
然後抄足就踢走cost
咁正常做法應該係mother ge futu hk將d貨射晒落去自己個仔FUTU INC度,咁照計可以有保障?
同埋futu仲有買左個保險 “全球領先的保險組織勞合社(Lloyd’s)提供的最高達3000萬美元的保險。” 咁應該都安全
上網download 左本William O'Neil 的書,係時候學買爆升股
美股隊長垃圾到。。。
wa,中國開埋Costco,要大量入手costco d股票先得啦
一定大陸做雞毛生意都要合資
n年前計劃過搞好彩冇搞
好奇一問,美股隊長個投資成績係點?
有冇好介紹?
真係完全唔識用ib
又禁到借左三次margin
手續費都無左8蚊美金
你想搞乜
孖展唔洗搞咁多野直接落單買咪得
岩岩入左數,就馬上對美金啦,點知禁一次無反應,兩次三次都無反應
又唔見交易list果到有野
突然電話震一陣,同我三次對哂,之前未美金對反港幣還錢,下次都係等下,仲以為app對錢到係跟市價直錢對
去paper account或者demo試清楚先啦
:必要時取消香港特殊地位" 呢個先係最撚重要!

如果條例沒呢一點,又點樣可以施加到有效既壓力,保障人權!

但係你地班仆街奶共份子,泛賤人士就係唔敢攬炒!

你地班仆街唔好扮野啦! 泛民咪就係往往關鍵時間,出賣香港人,出賣抗爭者lo!

幅圖已經講得好清楚啦
幅圖大大隻字寫左6條友共識係要保持香港的特殊地位ar!!!!!!

由佢,幾廿蚊
因為之前入咁多次錢,好快就對左,今次以為network有問題

佢近期出左d個就一直用佢轉
前幾日先清左條坡妹數
唔洗自己計
可能有小小零頭
過幾日佢唔收錢會幫你平埋倉

同落單覺得有問題下次睇下先
我好彩淨係試過自己on9買變賣(我諗一個月都有一次有時太夜個人迷迷地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞