美股認真討論區 XCI

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
學生哥做intern加加減減有三皮閒錢,唔想渣HKD所以開咗FT買etf但又trade war又yield curve倒掛唔係好敢入
富途有幾個問題
1. 大陸公司股東唔係最大(兩馬一個一早歸邊,一個勒令退休),一旦出事,金融公司必定祭旗俾國企
2. 美國上市中概股風險急速上升
3. 借用隔離PO師兄講既:中共沉船計劃之下,起富途既資產只係一堆數字,出事後你想向中資維權?

唔好all in 就得
之前已經有師兄講過,SIPC既有機會係呢個富途,同港版唔同
https://www.fututrade.com
呢個起首頁講到明SIPC 50萬
掛住做鳩野冇乜吹過
上星期五一口氣跌幾%,今日先升得1%有咩好睇
etf有冇好介紹而家嗰市咁唔上唔落
走左兩轉tqqq就聽住細良上嚟吹水做鳩野
如果今日張sp唔洗接
等收市前又開多張先訓
認真答
用一皮spy qqq平注入
過一排再算
唔好咁細學賭錢
沉迷股海浪費人生
申利:學生妹
負皮係比你最後果句
賣晒牛牛D貨
聽日走人
想問下而家美股收股息係咪唔洗交稅同填form?
要交稅

轉邊間
佢冇提到係ib wor,巴打係邊度聽返黎?
同埋佢之後個句:與此同時,富途客戶的美股資產享有雙重保險保障。首先,客戶擁有SIPC提供的高達50萬美元的保障,其中包含25萬美元現金賠付
咁樣寫到明都係厄人?

富途控股有限公司旗下公司持有香港證監會認可第1/2/4/5/7/9類牌照(中央編號:AZT137), 具有提供證券交易、期貨合約交易、就證券提供意見、提供期貨合約意見、提供自動化交易服務、提供資產管理的資質。同時,旗下公司 還持有美國證券經紀牌照,美國清算牌照,是美國金融業監管局(FINRA)、美國證券投資者保護公司(SIPC)認證會員 ,以及倫敦證券交易所和綠寶石交易平台會員資格。

旗下公司應該係講緊佢既subsi FUTU INC
我day1就搵到
VOO其實取代到SPY? expense ratio好似平啲喎

另外想問VTI vs VOO大家會點簡
一樣都係S&P500.

VTI係會美國股,會有中,細,同蚊股
全美國股
三隻都揸過
最後淨係揸spy
其實要平應該揀voo
但我鐘意買貴野
個反彈廢到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞