(慎入)有無人知我隻身到底生咩 晚晚都癢醒 想死

48 回覆
1 Like 2 Dislike
手臂位又生左粒野 都係好痕
嘩屌 #26 個張
Will that be psoriasis?
其實係咪應該去驗下皮膚組織 因為有醫生話濕疹有醫生又話生癬
tinea?
Try to put Coconut Oil on your body everyday , espcially the affected areas. ( Use cold-pressed, fresh, organic, extra-virgin coconut oil) A little more expensive, but it is natural and worth it!!

Eat good quality Fish Oil. which help on anti-inflammation, and take multivitamin supplements daily.

Drink at least 2 Litre of water, especially in your situation, every day to flush out garbage, and keep hydrated.

Make sure you have enough sleeeeep and some daily exposure to sunlight ( get Vitamin D)!!

CUT sugar and animal fat in food as much as you can. It will help reduce acidity in body and inflammation.

食完中藥變左咁
生係手算好
有無諗過生係包皮會點
食啲有UMF嘅蜜糖,飲檸檬水都好work👍
去左醫院做皮屑檢查 味出報告 唔知係咩
睇完中醫 成身都生紅色一點點
去 旺角 黃錫明醫生 C2出口
之前系好多間醫院皮膚科主診醫生
星期一至六 10:00–13:00, 15:00–20:00

希望幫到你 我自己睇緊剝落性唇炎同脂溢性皮炎
睇西醫至少肯定你個病症先啦
要排好耐 10點開 9點半去到 通常第一個睇到 醫生大約11點番
遲黎要等至少1個鍾
食既藥兩排大約$500 我自己食抗生素+抗敏感藥 7日 收$500
診金大約$200
藥膏大約$150一盒
睇左一次之後可以只配藥

帶定多D錢 呢個數只系大約
我都系皮膚病患者 知道好辛苦 希望幫到你
佢係咪都係比類固醇
唔肯定 但佢之前系好多醫院都系皮膚科做大佬

我唔系醫生唔肯定你既病症 可能系細菌 可能系病毒 可能系內分秘失調

我睇第一次佢就問我之前睇左幾耐中醫 幾耐西醫
你試下問佢系咪一定要用類固醇
我都系覺得你要清楚你系咩病症先
我之前有睇過中環李祖祺 皮膚專科

平系平 350一個星期全包
但都系好多人排
第一次睇佢已經同我講 快 快 快 速度
個醫生好快睇睇 就hea你 叫你走
食同擦左三個禮拜藥

第三個禮拜 佢同我講睇埋呢次好番唔洗再睇
佢開比我D藥 抗生素 食完 個口會有好陣味

但系一個禮科之後 停左 我脂溢性皮炎鼻 完全無好 仲爆發得超嚴重
剝脫性唇炎 一D都冇好過

重點都系: 平 皮膚專科 好多客 佢睇症好快
我就唔會再睇佢
Those are good too.

I have a long list of things to do.

Let me know if you need it.
你係之前都有濕疹?
我2年前得一撻 但呢3個月突然成身都有 食完中藥仲要嚴重左
關節有冇痛? 指甲有冇變形?
啲rash多數係身體咩位?手臂?耳背?髮線?
無痛 無變形
除左手背 另外2邊手臂 頸 同耳背 我胸骨前同背面都有好多撻 但係無甩皮 就咁紅左一撻 髮線無野 但我由初中開始 一r就係咁甩好多頭皮 唔洗頭唔出得街
有人整理左中醫資源的數據庫(tcmsearches.com),或許可以幫到你。

到中藥欄目查“癬”

我用過實際有效的方子:

石菖蒲15g 白癬皮15g 苦參15g 蒼耳子15g 荊芥15g 槁本15g 白礬15g ,煮水後兌冷水變溫水浸手也可等藥水涼左再浸手,不必煮開
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞