前線勇武義士, 我覺得你地要誠實面對一樣野, 你地係咪開始迷失同享受權力?

5001 回覆
13639 Like 5843 Dislike
1. full gear, full mask 隱藏身份
2. 人多勢眾
3. 因為肯搵命博, 兵員珍貴, 所以獲得特別厚待寛容
3. 「不割蓆, 不指責」教條下獲得的無上行動自主權力

呢三個因素, 係咪開始令前線衝鋒手足迷失在權力之中?
- 有途人影相就狂diu 同射laser, (而途人係一定八掛愛打咭, 以前仲會勸喻, 而家係直接diu)
- 行動時遇上反對聲音就狂diu 甚至郁手(而你明知一定會遇上反對者, 以前仲會嘗試先解釋, 或後道歉, 而家係愈來愈多肢體衝突, 唔係一對一, 係一群人打一)
- 愈來愈唔肯接受意見, 完全連討論空間都唔肯比, 例牌以「p牌, 三毛, 帶風向, 分化撚, 冷氣軍師」終結討論, 有d 人討論過程已去到無邏輯可言(eg. 鬼叫你同黑警住埋同一座宿舍呀? 所以响佢樓下燒應該)

你有無諗過, 你地而家某程度上同發左癲的防暴同速龍好似?
都係因為無人知悉到身份, 夠人多, 得到上級放任權力
有時變左純粹想撚狗, 甚至只想發洩同享受破壞的快感

我明白前線一被捉就可能坐五年十年果種緊張同壓力, 無大台無指揮, 人人都係trial and error 咁走到今日, 一定無可能有完美行動

但請保持清醒理智
摟屌都要進諫, 自推
年輕人冷靜

方法仲有好多

知道手足比人拉左係好興

但進退有時
咪撚on9啦屌你p牌仔
勿忘初心

be water, be humble
今日已經改善左好多啦
至少有禮貌地叫人唔好影相
唔好拎警狗同前線手足比
(和理非升級)下一步:罷消費、罷交稅!不設期限!
https://lih.kg/1417188

比前線冷靜下休息下先啦
難聽都要推
你冷靜對方都唔會冷靜
其實個節奏已經快到唔到人冷靜

你睇下對方用咩武力先啦 講到勇武無約束武力咁
依家黑社會又斬人 如果和理非下下都要自己人傷先死先 先肯比勇武提升少少武力 咁真係要犧牲好多人先得

希望政府盡快落實五大訴求
情況就黎失控 政府責無旁貸
今日有改善喎見到
成日發夢俾意見既時候 一唔啱聽就屌埋黎
其實係極少數
同埋射燈照錯人的話都有手足屌
前線既自控能力比想像中高
搞返清楚封路既目的
https://lih.kg/1417187
Push 值得睇
我都覺得樓主好勇,尤其前線仲打緊,你出個post 摟屌。
不過我都推,唔係叫指責前線,而係希望前線自已開會討論時都考慮一下。再定策略
發夢上過前線,發夢去開過會,有d手足係上左腦只係想瘋狂打,我希望呢d手足可以冷靜返,唔好比武力沖昏頭腦,否則我地會變左好似黑警一樣。真心咁講,有時聽到某些手足好興奮咁討論打邊打邊,我個心係會好涼,希望手足明白,你唔係自己一個去,你的決定代表緊可能有幾百個人跟住你,你係要對佢地負責任。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞