8月6 第一次民間記者會(2)

706 回覆
393 Like 4 Dislike
可以收好d卡片再入list
加油呀咁多位!!!
唔知今次press con有冇收到
希望多啲pr朋友俾意見
其實我諗緊連儂牆長遠可唔可以做到投票依個功能,不過執行上已經預計到有好多困難
【立場新聞請進】fb live個標題唔好擺連登上檯ok?
https://lih.kg/1420333

唔係連登記者會,係民間記者會
會唔會搵下連儂牆義工夾一夾,某段時間可以收集市民意見再交比民間記者會做下整合
都可以,不過敢樣連儂牆義工既負擔會加大,怕佢哋太辛苦
繼續推,推到搞手巴打入黎
點都要做啲
如果唔係變咗連登/TG 一言堂
推 有無人知係邊個記者
一黎就講:你唔想答就唔答?
有睇記招, 有以下意見給民間記者會!
要改變政權, 首先要加入政權, 即使抗爭者不太想!
距離11.24區議會選舉已不遠, 民間記者會應盡快找些能“入到閘“的候選人參選, 亦應盡快和所有泛民代表開大會, 以協調各小區候選人, 以打低建制派候選人及無建制派在小區再有自動當選為首目標。
現有的泛民大黨再不可只著眼其自黨利益, 免再有現有的泛民大黨為爭小區席位, 最終益了無建制候選人當選!
民間記者會應盡快和所有泛民代表開大會, 以協調各小區只有一名候選人出選, 最少留20%所有小區給入到閘的抗爭者候選人參選!
內容其實大把,畢竟自611, 612已經好多材料。
民間記者會有 2 點要克服

1) 大台 VS 無大台
要搵人講野,無大台搵咩人出黎講? 其實最具挑戰性既一點,因為同活動性質違背。有需要諗下兩方面
i) 代性性 : 點樣係觀眾前呈現發言人代表大部份網民 / 市民,比人睇到係市民的聲音?
ii) 免分化: 點樣真實反映網民 / 市民對事件睇法,免被騎刧

有無科技可以突破呢兩點 ?

2) 民間記者會的主線
如果我地好似政府同狗狗咁日日播錄音帶,其實係冇攻擊力,入屋既 CCTVB 有黎採訪都唔放出街啦。

既然政府同狗狗要打輿論戰,限時限刻出黎廢UP,我地主線可以簡單D,就係將佢地PRESS CON 既POINT 逐一擊破。不過需要更準的 fact check 或者搵飯民班律師幫下口。

BTW,連登 press con 完有反送中聯席,搞邊科?

#香港人加油
我有以下睇法。

成場運動和理非 / 勇武缺一不可,
而黎個方法係可以改變和理非勇武分化局面,
對勇武黎講係尤其重要!!

8月6號做到第一次,大家壯到膽,淋病
每日跨部門記招/ 黑狗記招政府 既洗腦分化陰招
已經可以破解,
我地挽留和理非甚至提升我地既民意支持。

原理係:

1)當港共約時間安排記招,
2)馬上吹雞搵d 講野OK/議論能力比較強既手足外(最少10個以上,和理非勇武需合作無間)
+/- 一兩個立法會議員/組織代表去記招出面睇live(如果可以),
3)完左後挽留班記者朋友,善用時機,馬上開民間記招。

禁既話,
最重要既效果係
- 政府無辦法控制資訊唱衰我地,一面倒講我地做到有幾衰(除某紅媒),從而抗分化、抗洗腦。
- 民間記者會可以用黎交待香港黑警 點樣 濫權濫暴 投訴無門。同時,可以搵受傷既街坊/ 被濫暴既對象去交待/反駁返政府會上既大話,為整場運動增加說服力
- 文宣不是和理非既專利,近日發生左好多事,我明白各手足都好嬲,但勇武既行為係紅媒/藍絲渲染之下開始被部分和理非/淺黃(部分為三毛所扮演)割蓆,黎個係鐵一般既事實。催淚彈入民居,係可以令部分街坊勇武,但不停破壞狗屋/BBQ 係會令和理非/淺黃 對勇武卻步。民間記招,勇武係可以向市民講清楚自己既底線,同時可以進行公民再教育/ 輸出革命。所以民間記者會,勇武既參與係為整場運動落定心丸!!勇武一定要黎!!!!(完記招後既行動我無建議)
- 請善用記招既號召力。當你係地鐵站禁辛苦先airdrop 到一張圖出去,或者留係同溫層分享資訊,或者你同旁邊食飯嘅藍絲阿伯理論。只要黎個民間記招講一兩三句,聽到既人講緊既係幾百萬人,係包埋 鍾意聽收音機成日屌7你既司機,同鍾意睇cctvb既廢老藍絲啊!!民間記招可以宣傳將來行動/方向,又唔洗被瘋狂藍絲費老搞到爆血管,仲可以黎支持君亞bb同各大媒體記者手足,性價比同佔領機場睇齊
- 我地都可以做好形象大使,(例如:手足來自各行各業,上黎講會令運動增加民意授權 / 我地身無屎,唔會似班狗官調頭走避問題,禮貌加分)

有人擔心時間準備不足,講完一定有好多位被人,
開記招講錯野分分鐘仲大獲,不如另約時間在開記招。

但我強調點解一定要馬上開民間記招,有以下兩個優點,
第一,唔洗另約傳媒同地點。
第二(好重要),媒體播新聞次序係跟單新聞既重要性/時間性,

港共記招後民間記招,新聞次序就好大機會港共記招接住落民間記招,
個效果就好似係辯論比賽,你屌我馬上博,
禁就唔會令對家偷換概念,合理化我地做既所有野。
再者,佢依家五大訴求一個都無應承,你淨係Jer住佢黎個point,
elab下再講行動點動搖到政府,其實真係唔洗好勁議論能力都講到

——————————————————————————————————————————
講著緊多先,我已經兩日無訓,但堅持打埋落去,
第一係因為我覺得work,
同時,我唔想個400個義士做condom
要對得起佢地,
就係唔好令整個革命付之流水。

大家比下意見啦,我訓啦

不分化,不割蓆

光復香港 時代革命

林病月娥 屌你老母
Push
重要表達 - 不是針對各區平民.
老老豆豆日日記招好快無貨賣,會唔會每日都一個主題講講過去呢個幾兩個月既事?真係遇太多,所以麻木左,但必需要再喚醒番大家。

1)無數無編號既警員
2)打無反抗既市民
3)打記者
4)過期彈
5)性暴力
6)清楚交代番大部分示威者,衝擊行為只針對政府部門,特別係警察部隊相關,其實真係好簡單,睇下警局/宿舍 及 佢隔離左右對面既建築,用圖像說話,一眼睇灑大部分示威者因為警隊濫權,所以重點招呼佢地
7)警黑合作 <- 相信黎緊一定會加劇
我覺得無必要每日都開同SET 死個時間
巴絲都有自己生活同工作
有時班狗每日出黎9UP 咪由佢
可以儲兩三日既量先一次過反擊
一黎巴絲唔會咁大壓力
二黎個量同料都夠班記者去玩
希望減輕佢地Q&A 問個人問題, 問返同發佈有關既內容
聽日一定要show畫面
比d野傳媒影,而家班狗會揀相比人影
不要說推,

試著說,

光復香港,

時代革命,

兄弟爬山,

各有各做,

不分不割,

不撤不散。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞