召喚所有Tesla Model 3車主

387 回覆
25 Like 66 Dislike
睇錯野 個brake都係大小小
我自己覺得個brake唔會係好大影響
本身電車都係多數用摩打brake(如果無記錯)
一換一後價只差1萬鬆d
99%都會揀performance
加多6萬實際有用只係個brake同對鈴
個人覺得真係唔多抵
見到出左LR 有d心動,1個月比左2千左右
其實細佬第一次買新車
有能力fullpay情況下
大家會點選擇供定fullpay
話說break係咪可以自己換 我自己買set好少少既換落去好似仲抵
sr+/lr 好取決你屋企有無得叉電
我係澳門巴打 到時打算去各大酒店停車場(10/hr) 或者屋企樓下公共充電位 (6/hr)

因為我見LR interior 有upgrade 應該都值2萬左右 之後7萬左右買多個摩打加160km
因為有屋企人幫手比d, 諗緊點說服佢地。佢地係鐘意toyota老野
自己車位無得叉電真係敗筆
不過最重要係sales 話照舊9月尾 我先諗緊轉唔轉
Model 3 屋但冇得叉真係唔好唸

叉super charge 要成3蚊1 kwh

仲有千其唔好比佢個range 扼左
Standard range 得果50 kwh
仲有舊電
叉過90 %
低過30% 都傷電

實際得60% usable
行百5 km 左右你點都要去叉架啦
利申揸緊 model s P85d

電車冇返75 kwh 電以上預左成日要叉
最好有返85 up 舊電
想問LR有幾多kWh?
根據wiki係50/75/75
sr+應該要十月
LR不如一早買performance 唔要package
相差2萬都冇

依家香港代理撚狗咁撚
因為唔太鐘意個20“rim, 又要加錢硬食,如果一早有LR 的話,應該都會買,現在麻煩在要說服合資的屋企人
好爭扎 到底轉唔轉LR AWD 好

之前簡 performance 就一定要 加option上performance package 穩陣.

因為佢加速真係好癲.

LR AWD 原裝 brake 應該夠handle.

諗緊好唔好downgrade.
傳說係加個紅色殼
跟18"之前 冇機會lu
The performance caliper looks like 6 piston Brembo , while the standard are just 4-piston.
係4活塞卡鉗 咪傻啦 香港sales好強調但唔肯講冇package 個brake有咩分別
https://www.topgearhk.com/2019/06/28/tesla-model-3潛在買家的10個疑問/

依度有講 但冇performance upgrade其實都係4活塞卡鉗

最多個brake 大d
standard配前後單活塞卡鉗,但升級後配前輪換上四活塞卡鉗,令煞車效能提升,安全性亦更好。

咁即係 LR AWD 抵唔抵買? down唔down好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞