[嚴正呼籲]唔好再用燒村呢個字眼

860 回覆
3143 Like 135 Dislike
唔係叫你和平非暴力 但一定要理性
個個都話禍必及妻兒 但有冇諗過村入面有人莫講話妻兒 甚至可能係自己友?
你咁樣燒其他唔關事既人甚至自己友屋企同落街求其揾個阿嬸打有乜分別?班白衫唔撚會少忽肉

要打都對準敵人打唔係周圍tk啦 周圍打啲唔關事既人就報到仇?
agger
冇錯 有事一定係Call警察
唔明點解有人真係帶風向要燒村,
仲屌鳩話反對燒村既人企係道德高地

我屌撚晒你地老母呀,
有冇諗過真係有人被慫恿到放火
燒撚死左人, 我地呢場運動就真真正正可以收皮告終,
你地屌鳩我失敗論都係咁話。

說好的我們不是暴徒呢?
兩個月以黎無一次係示威者去傷到無辜既人,
你今次真係放火傷到人就一次過破壞我地建立既野,
再者咪撚曲解梁天琦既無底線抗爭論
但梁認為香港應不會再出現67暴動的情況,因為67暴動明顯有中共操盤,亦不會出現「同胞勿近」炸彈的情況,因為無底線抗爭不代表不計後果。若聚焦點放在波及無辜上,又波及無辜的市民,「出來的反後果一定係大過正面效果好多」,只是會造成社會不安,但不會對政府施壓。https://thestandnews.com/politics/梁天琦-抗爭無底線非不計後果-要想如何減影響無辜市民/

咪撚再帶風吹要放火燒村,唔該晒
講真,我都係少少遊行和理非 唔衝前
但呢件事真係太誇張 我相信所有人都嬲到極點
阻都幾難阻住

我唔支持燒村
但你講既斷水 斷電之後呢?最多咪搞一日,之後第二日人地咪一樣當你傻仔?
定斷水斷電 打一日飛機就算

唔係想撩交嗌 不過真係要諗下有冇其他方法
好多風向撚同弱智冇計
惟一底線,唔傷及無辜

祠堂、山墳、水電光纖
你自己燒啦On9
合理
但火一定唔係方案之一
唔叫燒村,咁叫「肅村」得唔得?

肅清個肅

最主要係燒呢一個字太撚易俾人利用
Push
我覺得有人講係想俾壓力官鄉警黑
有無人有心真做我唔知
有人會俾位人入到
鄉黑自己放火話連登仔做
甘鄉黑都可以向連登自己出post講
再放火燒自己屈連登做
如果講都要自我審查左先
甘班三五毛以後講左乜之後
大家都無得做無得講啦
我無家人係呢次恐襲中受害
但受害家人會點做無人知
鄉黑唔屈都可能有其他人做
呢到過萬人講都係一種保護
你既立場我明白係為大家好
為社會好我支持
但你都要明白同理解
別人既想法做法

言語中有所不是請見諒
去發夢去參觀文化古蹟
講真都係心理受創

被人打真係要諗點,唔係我相信前線咁激既人 真係唔知會做咩出黎
燒村真係唔好啦,但太和平手法前線 彩你都ON9....
有fd住入面 有好多真係唔關事 非黑底既人
搞埋佢地既話
本來係黑社會打人 就會變成真保衛家園
我唔支持咁激進既

不過依家 你肯,前線個班都唔肯了
真係唔知點收科
你岩
甘要俾外人知啦
呢d甘危險既地方住唔住好
有恐襲又虐打又黑社會劈友
等無人租睇下d鄉黑邊個會再支持恐襲
明你講咩
所以先要出呢個post叫人唔好
當大家個共識都係唔會做嘅時候
人地點樣滲透都冇撚用
因為大家都知唔會做
佢嫁禍嘅難度高左好撚多

但係如果我地仲有燒村呢個思維
冇人可以洗得甩

再加上火嘅危險性太高
京阿尼事件大家都見到
冇人控制得到火會唔會波及無辜
同埋其實係一撚定會波及
村個啲環境樓同樓嘅密度真係一兩米咁少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞