[分享] 西伯利亞、貝加爾湖

117 回覆
151 Like 1 Dislike
各位巴打,大家好!
上個月去左轉貝加爾湖,影左唔小相
呢篇唔係遊記,主要開心share相片

相機係用D750,鏡頭就得兩支,35mm f2 同85mm f1.8
全部相都有後製,同埋CROP左 6x7畫面

(我都知圖文不符,呢部係朋友既)

呢次行程左去20日,主要行程係去貝加爾湖(3人行),玩左一個星期,
之後佢地返香港,廢青的我 就繼續搭西伯利亞鐵路,
陸路過境中國滿洲里,入內蒙古、東北地區。

好,廢話小講,去圖先

貝加爾湖(Lake Baikal)係世界上最深最清澈既淡水湖

2017年1月7日,貝加爾湖初見

唔好起底,唔該

Russia mini bus,旅途上我地主要既交通工具

貝加爾湖既平均溫度約零下26度,凍到鳩縮,我地參加左Local Tour,午餐由司機提供,食既野係原野烹飪(魚湯同熱茶),雖然食物好簡單,但係咁凍既溫度之下,飲熱湯真係好撚爽。

未完..
留名睇相
Lm
留名跟大師學嘢 評已正

呢位係一個友善可愛既韓妹,聽講一條友出黎旅遊左幾年,已經去左好多個國家,俄羅斯好似係最後一站,我地每次Local Tour入面撞到佢,都會搵佢黎影下相。

除左影下韓妹之外,影司機都唔錯

正評支持下

未完..
LM
巴打用vsco? D色幾靚

係呀,套左個preset 之後再改
第二乍相撈唔到
第二乍相撈唔到

撈到了
好好feel 隻色
好靚
用邊隻vsco preset?
正評
影得好靚
我7月尾8月頭都去左貝湖
但睇相好似靚過夏天
好掛住俄羅斯
好靚 點去咖,好想去下
用邊隻vsco preset?

最開頭係套用Kodak Gold preset.
之後再改到順眼為止
係顏色上大路黎講
分割色調上我加左藍色陰影
同埋減低左綠色既飽和度
我7月尾8月頭都去左貝湖
但睇相好似靚過夏天
好掛住俄羅斯

冬天比較震撼呀! 有機會可以舊地重遊
好靚 點去咖,好想去下

香港逢星期三五都有得直飛! 可以飛去伊爾庫次克
伊爾庫次克就係最近貝加爾湖既城市,去到之後再搭車同搭船
繼續

冰面上烹飪

通往龜頭山之路

未完..
好正
爸打去左幾耐同總共用左幾錢?
留名
支持樓主
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞