《籠中島》

160 回覆
24 Like 1 Dislike
有文
無哂影既喂
打緊
睇黎大家都忙
「跟住你老豆就上演咗一場英雄救美。」老媽斷了老爸的興致,拍了拍老爸的肩膀,績道:「我幫你講埋啦,唔洗講到咁浮誇嘅。」

老爸像極了一個洩氣的汽球,什麼雄風都不見了。

「你老豆嗰陣好Man㗎,幫我擋咗嗰一棍,佢手臂都瘀咗一塊,係佢嘅保護下,我哋先至咁幸福咋,你要記住啊。」

「就算依家香港變成咁,都唔代表我哋唔可以幸福,只要……一家人齊齊整整就夠。」

「當初12月31日嘅分隔事件,我同你呀媽講,我哋一齊留低啦好無?雖然我哋一齊咗唔夠半年,但我已經落定決心,如果佢同我一樣選擇留低,就會想同佢結婚,一生一世不離不棄。」

「係嗰數數十分鐘之間,要做一個決定並唔容易,但你呀媽諗都無諗,就應承咗。」

「而我哋屋企人不畢都係深藍,亦無理到我哋兩個,就過咗去對面。」

「所以我哋係無結到婚,無乜親朋戚友,就搞嚟都無意思,只要我哋兩個生活得好就足夠。」

「點知……一齊咗先知原來你呀媽咁難搞,咁港女㗎。」老爸細細聲在我旁邊說道。

不禁被他們兩個逗笑,原來我爸媽真的很好,我真的很幸福。

「黃俊昇!作死啊你?當我聾㗎?」老媽貫徹她的作風,而老爸實笑哈哈的胡鬧過去。

「仔,你開始大個啦,我唔知你係邊度知道真相,但你既然知道咗,我哋就當你大個咗㗎啦,將來你要決定點樣行,我知道你心入面已經有答案。」老媽出其地溫柔,摸摸我的頭,語重心長的對我說這一番話。

不過從此之後,老媽便再也沒有摸過我的頭。

「老媽我一定支持你,只要你對得住自己良心,阿媽只祈求你做一個有良心嘅人。」
聽日加速加速加速加速加......速......加......
樓主係唔係就嚟過勞
佢或者怕到時又無左影
要quality唔要quantity
慢慢寫
那一晚,是我人生中第一次睡不著覺的晚上。

我走在海岸旁邊,沿著舊太古城一路走過去,靜靜地觀看著對岸的夜色。

燈火通明。

而我們呢?很多地方都日舊失修,燈火?更是暗淡無光。

我靜靜地看著對岸九龍塘的景色,燈火通明的夜光,是一代繁華的象徵。

那裡,原本是屬於我們的地方。

只不過隔了一個海岸,一個觸手可及的地方,卻像是隔了一個汪洋大海般。就有了這樣的差別,我不禁問自己,我們到底做錯了什麼?

看著看著,就這樣過了一晚,我看見太陽劃破天際,曙光真的很美,因為它帶有希望,代表著開始。

我想了很多,也下了一個決定,也就是把四海幫的目的貫徹到底。我明白這不是什麼一時之間的決定,這可能會是我一生的目標。

要做,就需要用一生、用命來做。

徹夜未眠的我,去樓下隨便吃個早餐就回去換衣服上學。

我沈重的心情還沒轉換過來,出門就看到阿寶站在門口等我了。

阿寶這幾年間依舊準時,我都已經習慣阿寶在我身邊,一起上下課。

「華,你…個樣咁攰嘅?」阿寶關心地問道,手也牽緊緊的。

我跟阿寶之間的關係,其實並沒有明講,也沒有誰跟誰告白,嗯……就很自然的,自從那件事情之後就一直這樣。

就連小小明和肥波都習慣了,而阿寶一直都是那種話不多,靦腆的女生。所以我們三個男生在的時候,阿寶絕大多數在黏在我身旁,靜靜地聽著我們說話。
遲咗加速不過今日會出夠四篇先瞓
出曬四篇未
隨著我們漸漸長大,青春期給我們的變化也很大,除了肥波之外。

阿寶比我們早發育,身材變得百媚千嬌,更亭亭玉立了。以前我們小時候不懂得欣賞女性,但青春期的男孩會變一個面孔,真的是天性吧。

肥波一直說阿寶變得越來越正,說她是潛力股,還說我很有眼光,一早就看上她。我真的沒他那麼好氣,不過會暗地裡高興一下。

畢竟男生嘛,你讚他身材高大、英俊,也不及你讚他追到一個正妹來得高興。

而我也比之前高出許多,比小小明高了半截,可能是老爸的遺傳吧,老爸他也滿高大的。

儘管我比小小明高,但我還是很瘦,而小小明的體態各方面都比我們好,而且他骨子裡的霸氣也不是惹小的。

不過他越長大,話好像就越少,總是一臉心事重重的樣子,讓人難以親近。

「無啊,我琴日聽完青龍白虎講嘅嘢之後,返到屋企老爸老媽又有提佢哋以前嘅事。然後夜晚我就瞓唔著,去咗海旁行下諗下嘢,跟住唔經唔覺就天光啦。」我如實交代事情的來龍去脈。

「唔怪得你啲黑眼圈都出曬嚟啦,成隻大熊貓咁。」阿寶嫣然一笑,不經意間撥動我的心弦,怎麼我以前不為意?

「哎……小…事啦,通一晚頂算得啲咩姐!最多一陣上堂瞓囉。」

「就嚟考畢業試啦,好心你就唔好成日瞓教啦。」

「得啦,難唔到我嘅,不過呢……畢業之後你諗住點啊?」我旁敲側擊地問阿寶,然後再決定要不要講自己的決定。

「我都唔知啊……其實我琴日聽完嘅心情都好沈重,好似突然間多啲嘢揹上身咁,我都唔知啊……咁你呢?」

聽完後,我亦能夠感受到阿寶的迷惘,因為我也一樣,所以我決定昨天的事跟她說。
「都係嘅,但我嘅心情就無你咁強烈,總好似……」阿寶頓一頓,想了想,好像在想怎麼形容才更為貼切吧?

支支吾吾一會後,便續道:「心情總好似無你咁強烈,畢竟我哋無經歷過,無咁貼身嘅感受,甚至會諗,自己真係有責任?」

不要看阿寶平時好像很少話的樣子,其實腦筋靈活得很,她平常跟我上學放學都有很多話對我說,她雖話不多,但很善解人意。

「但你唔會好想知對面係點樣嘅咩?唔會想知對面係咩世界?」我老實說出自己內心的想法,我像是找尋阿寶的肯定般,我其實是想阿寶支持我的,想我重要的人支持我,包括小小明跟肥波。

「本來對面岸就係我哋嘅地方,點解我哋要俾人趕過嚟?對面嘅世界係點嘅呢?世界究竟係點嘅呢?我都想體驗老爸老媽口中所講嘅自由究竟係點,我哋留係度並唔係叫自由。」

「我唔想一世就咁留係度,我想出去闖下。」

我跟阿寶牽著手行上長命斜,經過這條長命斜後,便是柴灣。

「我只係想同你一齊過生活,我……我唔係咁想出去闖,感覺對面會令我失去一啲重要嘅嘢,琴日聽到嘅,就係對面令我哋失去原本應有嘅嘢,我……」

「我唔想失去。」阿寶撓著我的手臂,低著頭,低聲地說道,卻重重地打進我的心扉。

一時之間,我不知道該說什麼,就這樣靜靜地走回學校。
聽日再加埋剩底嗰一篇
係咪無人睇啦
有阿,我睇緊架!
樓主唔好死
週末好多人唔得閒
好!今晚繼續努力加油
香港人好靚
會唔會有嚟自支那軍方嘅臥底
香港獨立
回到學校,我也很自然地去找小小明跟肥波他們。班上的人不多,只有十數人,亦只有三個班而已。

我現在猜想應該是現在的人少了很多,導致學校變少,學生也變少了吧。

當我正想去找小小明的時候,小小明卻沒有來上學,平常小小明很少請假的,也不知道是不是關昨天的事。

我徹夜未眠也來上學睡覺,這個小小明竟然不來上課。

但是,小小明從此就再也沒有來上課過。

一天、 兩天過去了,小小明也沒有回來上過課,然後去社團找他,他都不在。

「小小明佢搞咩啊?人呢喂?」肥波都忍不住了。

「係囉,好似消失咗咁。」

「自從上次講完啲嘢之後,佢就無咗影。」

「會唔會佢……做啲咩啊?」我大膽猜測。

「唔…唔撚係掛……」連肥波都擔心起上來,不過肥波本來就膽子小,常常只有嘴巴強而已,最愛打嘴炮。

「小小明嘅性格你又唔係唔知,佢癲起上嚟真係堅㗎,就係因為佢咁堅先得人驚。」我要跟他拼,真的不會拼得贏,從小到大我都是這麼認為的。

最後,我們是上了他家才找到他的人。

「喂!小小明,搵你咁耐,你去咗邊嚟啊?」

「無嘢啊。」小小明淡然地道。

「我哋三兄弟嚟,有咩咪講清楚囉,有啲咩係連我哋都唔講得㗎?」坦白講,我現在很怕小小明,他的氣勢跟語氣都很常讓我不知所措。

「我同你哋嘅路唔一樣。」小小明坐在沙發上,看著報紙,正眼也沒有瞧過我們。

「咩唔一樣姐!你想講咩啊?」

肥波比我還要怕事,一聲不吭地站在我旁邊,看著我跟小小明吵起來。

「我退咗四海幫,同埋退咗學啦。」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞