《籠中島》

160 回覆
24 Like 1 Dislike
推呀!樓主加油!
多謝鐘意嘅可以留個正皮
推多啲 正皮多啲會有加速嘅衝動
Push
「嗰陣係邦哥走過嚟,問我哋要唔要跟住佢哋,總有一日,佢哋會攞返屬於佢哋嘅嘢。」

「由嗰日開始,我哋就決定要跟邦哥,將四海幫搞得有聲有色,但依家過成三十年啦,坦白講啊,好多人已經唔記得當日發生過啲咩事。習慣係一件好可怕嘅事,習慣可以令你忘記以前發生過嘅屈辱,習慣可以令你前事不計,只要生活好就夠。」

「我諗依家想攞返香港嘅,只有我哋四海幫,我亦都唔知咁樣做行唔行得通,畢竟我哋要攞返失去嘅嘢,係以卵擊石,一座島仔諗住去對抗成大片大陸。但我哋並唔係諗住打低中國,只不過係想攞返我哋應有嘅地方。」

「喱三十年都無行動過咩?」小小明聽完後,終於發聲。

「有,不過全部都係好凌散嘅活動,嗰啲有心人係自爆炸彈,諗住一個人去換幾個人咁樣,佢哋已經係一心求死,不如死得轟烈一啲,曾經上船攬住幾個人炸到粉身碎骨,有啲就游過對面岸,但係生係死就無從得知。」

聽完青龍將往事娓娓道來的時候,我整個身體的毛孔都豎起來,抖震了數下。

「香港島上面,有三大幫派,一個係我哋四海幫,另一個係本土派,最後就係黑察。」

「本土派通常都係來自新政府,佢哋主張就係不搞事,和平生活;而黑察就打著正義嘅名號,『管理』市民。」

「本土派同埋黑察其實暗地裡係互相勾結,有好多利益來往,只不過一直係度生活嘅人係唔會知,但四海幫入面都收收埋埋唔少風,我哋都唔多唔少收埋幾條針係入面。」白虎插話說明。

而且他亦溫馨提醒我們:「想要生存,只有強大。你只要有力量,就可以攞返又或者保護你想要保護嘅嘢。」

「一係你就進取,去要你想要嘅嘢;一係你就防守,守護自己想保護嘅嘢。」

「只要你夠強。」

「明白未啊?」

「我哋係香港,從來都唔係生活。係喱度,係要生存㗎。」
「所以啊,你哋都要練好啲技術,如果唔係打起上嚟,只有俾人食住上,勝者為王,輸咗無人會同情你而當你贏,人哋憑實力贏你,做咩要同情你?」

這一番說話,深深刻在我腦海中,出來社會,就是一個這麼原始的世界 —— 一個弱肉強食的世界,一個鐵一般的法則。

特別是,我不想再好像小時候那樣,失去原來對我感到重要的東西。身為一個男人,就算你沒有什麼上進心,但至少要有保護心愛的事物的能力。

「咁…咁我哋……咪要對抗兩個幫派囉……」肥波膽小的性格還是一樣沒變。

「哈哈哈!講到實力啦喎,我哋都仲係不相上下嘅。」青龍胸有成竹地道。

「佢哋在明,我哋在暗;佢哋有幾多料,我哋清楚啲,但佢哋知道我哋幫嘅嘢其實唔多,就連你哋,都係知道皮毛咋。」

「越高級嘅,知道嘅嘢就越多,我哋喱三十年並唔係白過,每一日都係為目標努力,慢慢累積落嚟㗎。」

白虎接著青龍的話,績道:「知唔知點解要依家同你哋講以前啲歷史啊?」

我們一起搖頭。

「其實你哋仲好細個,咁細個就俾你哋知,未必係一件好事,但係你哋仲係一張白紙,話俾你哋知真正嘅歷史,將來你哋要揀條咩路,就自己諗清楚啦。一早確立好目標,就越早接近目標。」

「我仲想知呢,最後你哋被逼到香港島嗰陣,喱個社會係點樣重新運作㗎?嗰陣混亂成咁,係點有今時今日咁嘅?」小小明好奇一問。
樓主努力!
g持
今晚要停一停更新抱歉
聽日再補返
加油啊
歡迎
樓主嘅文筆同idea 真心唔差
但最緊要改到三分鐘熱度囉
我同你都明
跪求樓豬更新
冇更新
我晏啲更遲咗
「哇,你喱個問題,問得真係好,但要講又有排講起。」青龍佩服地道,然後他指著白虎說道:「唉,我唔係幾識講,你講啦。」

白虎反了他一下白眼,然後整理(chock)了一下聲音,然後又是另一個故事。

當其時留在香港的人們,還是很有衝勁,決定要拿回屬於我們自己的東西,會一起開會討論計劃。

那時候糧食還有很多,各大超級市場還有很多東西供應,有些沒地方睡的人就直接睡帳篷,每天都會堅持來上環開會,商量了一些對策後,便清分兩路,分成兩個小組。

一個是專門對付海底隧道,另一個是利用還停在海旁的遊艇。分別是海底組和遊艇組。

不知道是哪個天才想到用海旁的遊艇反擊,繼而一呼百應,找了幾個專門開鎖的,很快便進行第一次反擊,亦是最後一次反擊。

我們打算夜深人靜的時候,俏俏開船過去,殺他們一個措手不及。開出去好多部船,就算我們的武器並沒有槍,但現在只能拼了,我們一路都是這樣拼過來的,不是嗎?

All or nothing. Win or go home.

但船開出,便沒有再回來過了。

我們一眾人在海岸等待著消息,以往我們並不懂以前舊年代打仗的感受,那些辛酸彷佛離我們很遠,都觸摸不到。但現在,那強烈的感覺切入我們肌膚的每一寸。

我們等到日出,盼望著他們凱旋歸來的人影,即刻沒有太大成功也可,有些事需要一點一滴累積。

但很可惜,我們等到的,是幾隻戰鬥機。

讓我們沿海的避風塘給炸了。
暫時更住先聽日再加返啲速度同溫度!
正阿樓主辛苦晒!
樓主要keep 住個熱誠呀
再棄罷睇

講笑你嘔都嘔埋台灣故仲有天使故先好棄

使唔使學羊格咁幫佢整個list?
唔催佢不過一定唔可以棄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞