[721] 警察戰術預測

152 回覆
182 Like 0 Dislike
此post並非鼓吹非法集結
本人極力支持和平理性非暴力反映訴求

綜合以下最近幾次的衝突
就警犬721的行動,個人有此下預測

預測行動方向
1. 警犬將會避免落單開無雙
2. 警犬將會避免近距離攻擊,主力以遠距離攻勢。

原因如下
1. 新城市一役係警犬有少少意想不到,唔係唔會有傻鳩出黎落單送頭。
2. 想送一個警犬去浩園令民意翻盤依個我暫時有保留;示威者自殺都走左幾個,警犬死會唔會可以翻盤,我覺得唔係咁易。(btw 個人係反對玩死狗)
3. 金鐘係極適合警犬拉距離打
4. 綜觀咁多次喺金鐘,催淚彈一次只要放得夠多,暫時都係可輕鬆清場。

詳細行動預測
1. 100%係會玩「圍堵」;估計會喺示威者防線50米佈防20個長盾,再喺長盾後200米準備大量防暴,目的令你哨兵只見到20個長盾,而忽略再後面既步署,時間一到多方圍夾。
2. 可參考612由中信開始用催淚彈步步進迫推到去電車路,721好大機會長盾封埋PP/中環及灣仔方向,全數抄牌加影大頭相。(如民陣遊行路線終點非政總再作討論)
3. 催眠彈+速龍組合,上幾次都係主要出催淚彈散走大部分示威者,再出速龍驅散;但721我覺得會係出催淚彈,然後速龍係全力衝出黎捉人,而唔係驅散。(避免落單)
4. 水炮車早前我有開post講過佢既威力,自己小心。

歡迎討論
狗會點樣避免示威者玩漆
扔咩佢地都係用盾擋
support
前線請準備棍 狗狗埋到黎迎擊
pish
[整合post]黑警有旗手 我哋都有旗手 麻煩各位可以自製
https://lih.kg/1319792
金鐘向東行過灣仔銅鑼灣
[Be Water 的真締] 無論係和理非定勇武手足都好,請你地入嚟睇一睇
https://lih.kg/1321845
借po

https://lihkg.com/thread/1323608/page/1
民陣遊行不如由金鐘行返落維園
到時啲人齊集維園,太多人咪去晒銅鑼灣天后
push
和理非 銅鑼灣去金鐘
勇武 金鐘去銅鑼灣
我無嘢講
金鐘一定係同你玩催淚彈,71果日係咁放已經破晒防線
用漆彈,咪阻佢視察
唔係個個有長盾
喂,真心你google睇吓啦
去比人出氣?對家擺明set好陣圍鳩我哋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞