[所有人入嚟]希望大家唔好用最後一戰嘅心態去睇成件事

30 回覆
40 Like 3 Dislike
警告 並非要大家鬆懈

而家香港嘅狀況就好似兩架不斷加速嘅火車準備撞埋一齊咁 我哋行錯一步 就萬劫不復

所以就係呢個位先要同大家講 唔好覺得係最後一戰 因為冇未來嘅人又點會有能力去開拓未來 而而家香港一陣狀況就係 香港人終於決定親自出手去開拓未來 唔依賴所謂嘅一個兩制 所謂嘅基本法 所謂嘅特區政府 所以我好肯定咁同你講 唔好覺得呢件事會喺呢幾個月又或者呢一年完結 呢樣嘢係需要我哋畢生去奮鬥 (當然啦 如果一定要定個期限嘅話 咁28年鬆啲啦)

民意係需要尊重但係唔好俾佢騎劫 因為問心嗰句係咪冇人支持 你就會改變立場先 但係做嘅每一個決定都要深思熟慮 因為我哋而家喺度開拓緊歷史 所以其實我哋做嘅任何一樣嘢 隨時有機會影響到往後數十年嘅發展 唔好低估自己

長期保持住最後一戰嘅心態就好容易令到自己會喺一啲緊急關頭做錯決定 唔好畀自己嘅情緒影響到 特別係行喺前面嗰班 如果連你哋都冇辦法冷靜做決定 你叫後面嗰班人點算 你哋企出嚟 都係想保護佢哋

但係無論點樣都唔需要覺得灰心絕望 諗下當年毛魔畀國民黨追住嚟屌嗰陣時 放棄咗嘅話 我哋今日使鬼搞咁多嘢 正正就係因為佢冇放棄到 而家先有世界上最大嘅恐怖組織

所以每次撤退嗰陣時 唔好覺得唔會再有下次機會 時機永遠都有嘅 雖然就唔知邊次係最好 但係我哋手頭嘅籌碼就咁多嘅啫 但係如果當決定咗嘅 就放手去做 唔好妹下妹下 只會畀機會其他人

共勉之
push
push
push
Can't agree more. Be water, be safe. 我哋有嘅係時間同青春,而廢中、廢老冇,更何況我哋90後一定見到共產黨仆街
不要輕易送頭
push
Be water. 閃得快好世界
Fight for democracy and freedom. 一齊創奇蹟
push
push
push
push
push
push
push
push
push
push
push
琴晚發左個刻骨銘心既夢,想同大家分享一下
https://lih.kg/djqmRS
push
push
極度同意!

唔好再犯五年前嘅錯,我地要長做長有!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞