點解我地仲要咁執著唔可以死人呢條底線

59 回覆
24 Like 179 Dislike
去到呢一步,如果我地堅持仲守住呢一個底線,認為萬一死咗人呢場抗爭運動就徹底失敗,咁其實我地已經失敗咗。

你地自己諗下啦,一個反政府運動,如果我地每個都有一個擬似憂慮係害怕萬一有警察死咗,呢場運動就會變質,咁如果我作為中共及政府高層,最好既作戰計劃就係派隻鬼入抗爭者人群再殺咗其中一個警察,咁樣對於港共政權黎講絕對會起死回生,因為每一個人都恐慌佢地自己會被其他人定性為殺警察既暴徒,害怕呢場運動已變咗質,一發不可收拾,每個人與團體都會互相割席。

咁點解我地唔索性放棄呢條所謂既底線? 我地應該推祟既係你用乜野武力不合理對待我地,我地用返同等武力或以下保護自己。留意返武力並不等於傷勢。拳頭武力小於布袋彈,但同一情況下兩者交戰,拳頭的一方打贏咗使用布袋彈的一方(即布袋彈的一方傷勢較重),預料社會輿論不會一面倒幫布袋彈一方,因為使用布袋彈對付拳頭本身已不合理,是極度過份武力。相同情況下,假如布袋彈一方擊殺拳頭一方,社會輿論絕大情況下會同情拳頭一方。呢個就係點解我要咁強調武力呢個字眼。而絕大部分情況下,示威者一方既武力係會弱於警察。

我希望既係就算萬一前線由於恐慌而誤殺咗警察,我地都唔好因為咁而氣餒。我地要相信輿論永遠都站喺我地既一方。因為大家都有共識知道612開始,警察既大部分執法行為都係帶有仇恨性,甚至以殺人為目標,佢地已經使用咗極超於市民預期及專業指引所規定既武力,有義士及記者被槍及棍打頭部,無義士因而失去生命只是僥倖,背後理虧絕對係政府同警察。我地要堅持站出來,因為只有政府同中共讓步,才可以令呢啲流血事件停止。

我認我呢個標題有少少誤導大家,我並不是鼓勵或煽動任何暴力行為,而係想大家真心唔好執著"唔可以死人"呢條底線,希望大家認清返所有傷亡既始作俑者都只係林鄭同警察。我地只係盡我地最大努力用血汗去阻止政府繼續容許呢場亂局發生。希望大家團結起來,只要我地一日武力上係弱者,而敵方繼續攻打我地,絕對係敵方理虧,大家係絕對唔需要怕輿論壓力。

兄弟爬山,各自努力!
咁容易死咪便宜左佢地,唔得
【置頂】721前線需知
https://lih.kg/1321896
真心唔建議去到殺狗嘅地步
唔係講緊判得幾重或者民意依啲嘢
而係過唔過到自己嗰關
雖然如果有狗死咗我一定第一個燒炮仗
但落手嗰位兄弟好可能過唔到情緒嗰關
畢竟依啲嘢真係會跟一世
無關對錯立場 而係真係有條生命因自己而消失
希望咁多位手足真係要考慮清楚曬
知道自己會承受咩先做決定
天佑香港
大佬呀
下次再黎個困獸鬥 你估現場手足情緒控制得住咩?
你唔諗定最壞情況,到時連登又出現大量割席焦土POST,大家點頂呀?
恕不苟同

有今日咁嘅能力都係建基於輿論有絕對壓力之下

而你反而話大家唔洗太在意輿論壓力?

和理非都叫企係輿論嘅道德高地

你咁做同鼓吹班學生去死係無分別
真係唔係有意殺狗
而係當義士被逼到嚴重恐慌時,根本控制唔到情緒
正如沙田義士被插眼而咬斷手指,你估佢真係想特登咬斷架? 我地係咪又同佢割席呀?

我知道好多人會負皮我,但我亦想講啲真心說話俾大家有心理準備,香港再唔可能好似後雨傘時期捱多五年十年先黎多次大爆發呀
我從來無鼓吹暴力
絕對沒有
只係萬一有義士被狗逼到失控,又或者到最尾純粹土共出動內鬼殺警察,我地係咪忍心就咁令到場運動就咁玩完呀?
你地班人下下都唔諗定最壞情況
有無人答到我喺依家既氛圍下萬一土共真係好似我講咁做
你地有無諗過點拆呀?
下下淨係話輿論重要
結果成個post咪一味淨係希望義士唔好咁衝動
咁你地同以前雨革有咩分別姐

個問題唔係勇武程度既問題,而係由頭到尾都無人諗過最壞最極端既情況,輿論戰要點樣打,我地既心態應該係要點。
我絕對唔係割席 亦唔係和理非
只係想希望各位手足做決定前真係要諗清楚
就算日後真係成功爭取到我哋要嘅所有嘢
殺狗嘅手足唔需要負法律責任
甚至成為香港人嘅英雄都好
但親手殺人依樣嘢對一個人嚟講始終係太沉重
以往亦冇依啲事例 當事人好可能唔識點面對
我哋亦唔知可以點幫佢哋
咁樣做就算我哋最終成功咗
但都係犧牲咗依位手足嘅人生
我只係希望大家可以考慮清楚先做任何決定
只要係為香港好嘅 我絕唔會割席
我嘅切入點唔係殺狗對件事嘅影響
而係講緊對當事人 啫係嗰位義士可能面對嘅心理壓力
Be water... 會唔會係被困之前已經散,唔使硬碰硬
其實我真係完全同意你既諗法
義士做任何野之前係要三思
但另一方面我地都要做定最壞打算
我出呢個post正正係想大家有呢一個心理準備
而唔係再喺出面開post全部都係希望警察克制理性
我地應該踏實地搵出一個共識方案解決(或淡化)到以上死人既情況
否則既話到最後只會係同雨傘命運一樣
接受到死人既勇武vs接受唔到死人既勇武 互鬥
再加上三毛分化
負皮既人你地自己諗清楚啦
隔黎個Post 乜野唯一既底線
全部都係希望義士唔好咁衝動
咁我地係咪應該搵個共識
萬一真係衝動咗咁點算呀
你地唔好扮見我唔到呀
之前連登六月幾次行動都講明尊重義士決定 又話不割席
呢啲咪經過大家共識既解決方法囉

咁今次呢?
大家都知前線勇武已接近被逼到絕路,好多義士既壓力都爆哂煲
今次割唔割 文宣點拆 律師點幫 ? 無人討論?
大家仲沈醉緊 "各位義士千祈唔好衝動 你地一衝動累死成個香港" 呢啲無乜作用既留意洗版
大家踏實啲啦
其實
即使你想殺
你覺得真係殺到?
真心唔係咩都要共識 好似衝立法會咁 還拖等
手足有入獄既準備先去做
打得既 都預左比愛護動物協會告到要坐
狗隻到依一刻都仲敢打9我地 都預左比無左隻手指

唔好下下都話破壞左個運動 運動點都有完既一日
向好果方面諗 到有命案 狗隻先有機會醒覺 唔再打9市民 一齊擺工抗暴政
真係唔想死人 求下大家
https://lih.kg/1321917
乜你估中共唔敢派鬼然後老屈示威者?
中共喺大陸做咗咁多次嗰啲被自殺既事件
你唔係仲覺得依家香港仲有法治可言呀?
基本上我地唯一既信條就係不割不篤
件事之後點發展無人會預計到
屌你老母你想人死啊?你自己死先啦屌你老母,整人渣。
無人預計到係咪就唔去預計呀
見到隔黎post個撚個都抱有希望係義士一定唔會打死狗 / 或者中共一定唔會亂派鬼黎搞事既心態就覺得好燥
你從一個好既角度去諗,如果對於最極端既事情大家都有一個普遍共識點去處理,咁所有義士根本就無包袱,而且對於評估自己應該去或留亦都起到好大既幫助
兩邊我都唔想有人死
但假若對家真係有人死 我都唔會割
Ching你呢個情況係有鬼做臥底去殺警
我講果個情況係假設無鬼,以示威者裝備,我認為你想殺都殺唔到

Sorry for 1999,令你誤會左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞