[選擇困難症]買唔買Kindle好(5)暨交流區

758 回覆
10 Like 2 Dislike
優點冇啦喎,講下缺點
重心偏上,有啲揸唔穩feel,初初有啲唔慣,同埋硬膠機背有啲跣手。

paperwhite4就防水同平mon,但有人話平mon反光會明顯左
依家問緊叫佢寄去第二個集運地址得唔得. 要硬食手續費同日本國內運費😥
佢開盒既時候係用cutter 沿住個盒邊𠝹開, 唔係拉封條, 我冇印象個label 究竟有冇封條, 我已經拎咗返鋪比佢send 去佢地office check, 有冇人知道oasis 2 係咪一定有條易拉封條呢? 唔該
有無人有用大阪做倉既集運介紹黎,等我可以比少d運費

我都訂左部kindle去佢度,但佢話已經送緊去香港
打咗去問, 佢話聽日換部新既比我, 除咗留意個封條之外, 有冇特別嘢要check 呢, 多謝樓上各位幫手
一開機有冇出現 setup 畫面. . 選語言.
setting 入面睇有幾多 GB容量.
轉頁鍵 上下, 正常翻頁.
觸控左右翻頁.
陀螺儀, 上下倒轉部機, 有冇反應.
係咪大阪個個倉,同埋你有無報到係kindle黎
係東京,我係佢入左倉之後先報,唔知關唔關事
好的! 唔該晒你
係咪會好易積塵
平mon 點解易積塵

舊款就易
I mean kobo個啲
打漏咗sor
書展唔止有Kindle, 仲有其他牌子嘅E reader賣
有興趣可以去睇下實物
覺得啱就自己上網買,慳返個差價,買多本書仲好啦
同一尺寸kindle 唔買有 backlight最平果部,而買其他,都係戇鳩仔
kindle
kindle pw4

都係6" mon
唔通買kindle

一個167ppi
一個300ppi
幾年前買咗部Kindle 7th gen
趁今次日版pw4特價買咗
但其實依家basic kindle都有背光,如果價錢係平唔少都可以買basic kindle就夠
我睇書唔明有咩分別

我 kindle 3都用左好耐先upgrade
我用 Calibre 個繁體外掛, mobi係咪轉唔到繁體
係咪一家要用azw3先得
睇字既分別好細,你會見到新版 d 字既邊位係實 d sharp d,轉頁快左好多(呢個就唔關 Mon 事)。

睇圖睇漫畫就兩個世界。
167>212 ,好明顯;
212>300 ,唔明顯,要個 source 高清先發揮到威力。

睇過 212 同 300 既對比後,暫時都係玩住 212 DPI ,等有閒錢先升級。
如果你講mon邊,凹入去好難唔積塵
但凹入去放枱面唔驚整花mon
之前用開paperwhite 2,一攞起個friend部機就知係paperwhite 3黎,係有aliasing同冇aliasing嘅分別(睇字 only)

paperwhite 3啲字似print出黎咁
係有分別,始終正常 print out 300/600 DPI 係好 common。不過就算用 167 都唔會有太大影響。

當然買得起就上 300 dpi。
書展買kobo reader抵啊

Kindle就拎上手玩下,上網買水啦
有幾抵先?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞