ambient music真係好撚正

19 回覆
0 Like 0 Dislike
氛圍音樂(Ambient music),現代音樂的一個分支。又譯為氣氛音樂、環境音樂、視覺音樂或低調音樂。相比於傳統的曲式結構和旋律,此音樂更著重於音色與氛圍的表現。氛圍音樂擁有一種環境的,視覺的, 或者不被人察覺的品質。氛圍音樂的先驅之一Brian Eno認為,氛圍音樂必須滿足各個聽覺注意力層次,不能只強調某一個特定的層次; 也必須既能讓人忽略它的存在,但又非常的有趣。
氛圍音樂起源於英國,當時像合成器一類全新的音樂合成設備大範圍出現在市面上。從20世紀70年代開始,氛圍音樂以試驗性的,針對當時的合成器的形式為基礎開始不斷發展。Tangerine Dream, Cluster,和作曲家Erik Satie的作品,以及心理聲樂音景系列 Irv Teibel's Environment, 都對氛圍音樂的出現產生了影響。在1978年,Brian Eno通過他的具有里程碑意義的專輯」Ambient 1: Music for Airports「提出了氛圍音樂的概念並進行了推廣。 The Orb and Aphex Twin在20世紀90年代通過他們的氛圍音樂曲目獲得了商業成功。氛圍音樂作品相比於流行的、商業化音樂,大多更加冗長。(quote from wiki)

Brian Eno - An Ending (Ascent)
https://www.youtube.com/watch?v=It4WxQ6dnn0

Brian Eno - Deep Blue Day
https://www.youtube.com/watch?v=yu3mNKpJLgc

Stars Of The Lid - Don't Bother They're Here
https://www.youtube.com/watch?v=h1mpNE-2EBo

Piano Aquieu - Stars of the lid
https://www.youtube.com/watch?v=ZkKYTvSPzNs

有冇同好
訓先會聽
平時就Citypop比較多
訓先會聽

我無論做野定訓唔著都會聽
訓先會聽

我無論做野定訓唔著都會聽

聽太多D種音樂對人有負作用
你覺得咩係音樂
你覺得咩係音樂

個人認為咩都可以係音樂
好似john cage玩4'33'咁,音樂既定義可以好闊
你覺得咩係音樂

個人認為咩都可以係音樂

岩,i mean 你覺得音樂對人有咩用
你覺得咩係音樂

個人認為咩都可以係音樂

用有冇用處去定義音樂似乎太過狹隘
好似聽ambient咁,純粹就係為左去感受
感受嗰刻自己同音樂既連繫,點樣牽動情緒,回想一個已經忘記左既美好回憶
好似上面brian eno首an ending係我聽過既音樂中最「美麗」(諗唔到點形容)
純粹去感受嗰種美感對我黎講已經好足夠
你覺得咩係音樂

個人認為咩都可以係音樂

感受嗰刻自己同音樂既連繫,點樣牽動情緒,回想一個已經忘記左既美好回憶
好似上面brian eno首an ending係我聽過既音樂中最「美麗」(諗唔到點形容)

同伴
你覺得咩係音樂

個人認為咩都可以係音樂

同伴

以前我日日都一邊聽Ambient muisc一邊隊草,直到我發現ambient令到我冇哂動力就少聽左
你覺得咩係音樂

個人認為咩都可以係音樂

同伴

以前我日日都一邊聽Ambient muisc一邊隊草,直到我發現ambient令到我冇哂動力就少聽左

點解會冇哂動力
我有時寫野聽ambient時成日都會諗到啲畫面出黎
你覺得咩係音樂

個人認為咩都可以係音樂

同伴

點解會冇哂動力

個人融入左去,就會諗人生為咩,想好似外國人咁輕鬆享受人生,但一諗起自己係香港人,冇哂力
你覺得咩係音樂

個人認為咩都可以係音樂

同伴

點解會冇哂動力

個人融入左去,就會諗人生為咩,想好似外國人咁輕鬆享受人生,但一諗起自己係香港人,冇哂力

I know that feel
同好留名
迷過一排Ambient techno
之後轉左聽Vaporwave 同 lofi hip hop
迷過一排Ambient techno
之後轉左聽Vaporwave 同 lofi hip hop

SIMPSONWAVE
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞