新手人父:平平哋買部二手機有埋長鏡

11 回覆
0 Like 0 Dislike
小弟新仔無乜影相經驗,平時手機影就算,但現身為人父,想平平哋買部二手相機,係可以拍到小朋友游水嘅照片(比賽),一般情況係泳池看台 zoom 埋去拍攝,即是要長焦距,又或者拍人像有景深效果,請問各位有乜推薦,多多指教
小弟新仔無乜影相經驗,平時手機影就算,但現身為人父,想平平哋買部二手相機,係可以拍到小朋友游水嘅照片(比賽),一般情況係泳池看台 zoom 埋去拍攝,即是要長焦距,又或者拍人像有景深效果,請問各位有乜推薦,多多指教

睇budget
平有平影貴有貴影
唔要求太求(淺尤其景深)
一般入門單反雙kit
個人推介Nikon5X00/7X00系列+70-300
利申:Nikon fans
請問買二手 Nikon 1 J1 跟 3 隻鏡頭(10mm, 10-30mm, 30-110mm),$2000,初學者來說,夠用嗎?抵買嗎?如果遠距離拍攝小朋友效果滿意嗎?多多指教
請問買二手 Nikon 1 J1 跟 3 隻鏡頭(10mm, 10-30mm, 30-110mm),$2000,初學者來說,夠用嗎?抵買嗎?如果遠距離拍攝小朋友效果滿意嗎?多多指教

仲衰過a6000 + 55210 
你一係就入部RX10iii,一係就起碼預六七千啦。二千銀你真係不如問FD借好過 

你坐看台定池邊?
看台無ff等效500mm都搞唔掂。
加上室內池唔夠光,仲要影運動,無f4以上都吃力。

建議比賽時拍片好過 - panasonic Gx85 加 100-300mm,有4k, $4-5000
加支17mm 1.8 淺景深, $1500
求其啦
D5x00+70200
室內影低光咪推iso囉
你應該都唔介意多noise個d野
乜依家新手會覺得長焦距好平既話
我未玩攝影之前已經覺得長焦係超貴
真心建議一係問朋友借 一係比多幾千蚊
上面gx85加100-300mm fit 哂你要求
按你要求黎講已經係最佳解咁濟
Nikon p900 同 DL24-500
乜依家新手會覺得長焦距好平既
我未玩攝影之前已經覺得長焦係超貴
真心建議一係問朋友借 一係比多幾千蚊
上面gx85加100-300mm fit 哂你要求
按你要求黎講已經係最佳解咁濟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞