【突發】6.12中槍肺癌叔「老吳」成功踢保 獲無條件釋放

196 回覆
2519 Like 5 Dislike
終於有下好消息
加油但我地輸緊
其實77已經見到佢
辛苦你了
仲有班死差佬唔俾救護車過唔俾救人!!!
老吳先生 多謝你
Push
多謝你吳生,祝願身體健康,大家一齊為香港努力
於6月12日金鐘衝突時,被警方以橡膠子彈射中肚皮的「老吳」,事後被警方以非法集結罪拘捕後獲保釋。「老吳」的女兒Frances回覆本報查詢時表示,爸爸已成功「踢保」,換言之獲警方無條件釋放。她稱現在心情沒有大起伏,強調下一步必定是向監警會投訴,追究警方濫用武力的責任。

患有第三期肺癌的58歲「老吳」,當日穿著短袖上衣、手腳包裹著保鮮紙,走上金鐘街頭,於警方武力清場時被橡膠子彈擊中,之後倒地,相關照片一直在網絡流傳。他被送往瑪麗醫院治理,但之後換來的是被警方拘捕,於是Frances於社交平台呼籲市民提供當日的相關影片,以力證警方當日濫用暴力。

Frances引述「老吳」表示,「好多謝大家關心,會同大家共同進退,年青人要堅持落去。」她重申,爸爸當日走上街頭,「都係因為年青人,因為想下一代好,希望有青春有健康嘅你哋都唔好放棄。」她說,「警方濫權一定會追究落去,唔可以(俾)佢哋咁樣欺負手無寸鐵嘅市民。呢一仗唔容易,所以一定要團結同堅持,未來係屬於你哋。」

精神受損,身體受傷,叫政府賠錢喇!
直接去公務員事務委員會啦 仲監警會
【6.12一個月】疑中催淚彈後遺症 港台外判司機全身多處流膿
https://lih.kg/1307859

搵人講下呢單
真心覺得好需要大家幫推
天有眼
無事就好!
要小心身體呀
其他幫手share 出去更多人知係有用嘅。

相反知名度低又比人拉咗嘅義士就冇咁好彩...
冇事就好
[快撚啲同我入黎推撚爆佢] 民陣721金鐘集會
https://lih.kg/1307890
多謝你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞