【突發】6.12中槍肺癌叔「老吳」成功踢保 獲無條件釋放

196 回覆
2519 Like 5 Dislike
[抗爭支線]!七 月 十 三 !光 復 上 水 !踢 走 水 貨 客!
https://lih.kg/1307559

唔該幫幫手
踢保之後都可以捉返 驚犬既野
撤銷示威者所有控罪
沒有暴動 只有暴政
我要真普選
叫Frances都係好人

係做黑警冇好人
唔可以同一控罪再拘捕?好似係

https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20141214/00176_007.html
黎智英與一眾泛民立法會議員及資深大律師在金鐘佔領區靜坐「博拉」,被帶返警署後拒絕自簽保釋,迫使警方將他們無條件釋放。雖然警方表明保留追究責任的權利,不排除稍後會重新拘捕及落案起訴有關被捕人士

刑事係冇期限,此刻無條件釋放代表警賊唔夠證據
到他們搜集夠證據又可以拘捕,到時一定要提堂
(好似係)

即係到時只可以拘捕,唔可以就同一案件要你返去協助調查48小時,應該係咁

起訴先係唔可以用同一個案件控罪
有証據就吿撚左啦
屌佢老母死警犬
人地中左鎗都俾你班仆街玩48個鐘
Push
老吳 頂住呀,終有一日見到香港真正民主
https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20141214/00176_007.html
黎智英與一眾泛民立法會議員及資深大律師在金鐘佔領區靜坐「博拉」,被帶返警署後拒絕自簽保釋,迫使警方將他們無條件釋放。雖然警方表明保留追究責任的權利,不排除稍後會重新拘捕及落案起訴有關被捕人士

刑事係冇期限,此刻無條件釋放代表警賊唔夠證據
到他們搜集夠證據又可以拘捕,到時一定要提堂
(好似係)

即係到時只可以拘捕,唔可以就同一案件要你返去協助調查48小時,應該係咁

起訴先係唔可以用同一個案件控罪

問題係想知黑警有冇權不斷要你返去協助調查48個鐘,兩日黎一次咪變相係差館坐監
咁係咪少咗個暴動人士

姐係四人暴動
於6月12日金鐘衝突時,被警方以橡膠子彈射中肚皮的「老吳」,事後被警方以非法集結罪拘捕後獲保釋。「老吳」的女兒Frances回覆本報查詢時表示,爸爸已成功「踢保」,換言之獲警方無條件釋放。她稱現在心情沒有大起伏,強調下一步必定是向監警會投訴,追究警方濫用武力的責任。

患有第三期肺癌的58歲「老吳」,當日穿著短袖上衣、手腳包裹著保鮮紙,走上金鐘街頭,於警方武力清場時被橡膠子彈擊中,之後倒地,相關照片一直在網絡流傳。他被送往瑪麗醫院治理,但之後換來的是被警方拘捕,於是Frances於社交平台呼籲市民提供當日的相關影片,以力證警方當日濫用暴力。

Frances引述「老吳」表示,「好多謝大家關心,會同大家共同進退,年青人要堅持落去。」她重申,爸爸當日走上街頭,「都係因為年青人,因為想下一代好,希望有青春有健康嘅你哋都唔好放棄。」她說,「警方濫權一定會追究落去,唔可以(俾)佢哋咁樣欺負手無寸鐵嘅市民。呢一仗唔容易,所以一定要團結同堅持,未來係屬於你哋。」

push
唔可以讓呢位爸爸白白受傷!!
誓死堅持!
注:之後仍然可以控告 踢保只係唔需要報到

正確
老吳好撚勁,希望你早一康復
人平安無事就好
其他等我地做
好好休養
希望吳爸之後會打敗癌症 健健康康 冇病冇痛 長命百歲
冇事就好
無事就好
監警會冇用

踢保同冇事係兩回事
最緊要佢無事

阻阻大家,唔好意思
希望大家能夠聽下呢兩段關於立法會嘅錄音
https://lih.kg/1307405
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞