捱打義工為跆拳道黑帶:如還手恐誤傷途人

268 回覆
923 Like 41 Dislike
https://hk.news.appledaily.com/breaking/realtime/article/20190711/59810515
【11:33】被打13拳的姓麥義工原來是跆拳道黑帶高手,但他因為不欲誤傷他人及避免遭誣衊打架,才決定打不還手。

麥經急症室醫生敷治後已經出院,回家休息。記者登門探訪,見他左邊嘴角和鎖骨位置敷了紗布,精神尚可。
麥指,該名男子破壞「連儂牆」的標貼,街坊阻止即被打,於是上前喝止。至於為何打不還手?麥說:「如果當時嘅環境還手,會令其他途人都受傷。」對於網上盛傳他是跆拳道黑帶高手,但為免傷及他人及被誣衊打架,他才忍手捱打,他回應時承認自己確是跆拳道黑帶,並曾在大學時代參與比賽。
唔係叫你還手 最少擋同閃
不過你咁被打人已經唔想話你
好好休養
但你唔制服佢,其他人仲危險wo
諗起以前成日講個句
空見大師
事實你唔制服佢
佢會傷到其他人
真心覺得弱智
你可以擋住捱打
唔係送個頭俾人打
佢有佢做 我有我做
打過大專盃應該唔會廢得去邊,佢還手真係有可能打到個肥佬入廠
肥仔: 黑色沙包原來打擊感咁好 下次揾翻你先
完全一樣諗法
我覺得佢似係黎唔切反應還拖,比人打第二拳之後就失去平衡訓低
兄弟爬山 唔經大腦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞