去頓涅茨克+盧干斯克有咩要注意?

17 回覆
1 Like 1 Dislike
頓涅茨克係唔係有車去盧干斯克?
要去到當地周圍搵定係上網book定?
頓涅茨克+盧干斯克點去?交通係唔係好麻煩?
去頓涅茨克+盧干斯克有無咩特別野要注意? 例如簽證方面?

俄Rostov 果邊入既邊境睇網上就封左
但呢兩個地方實際上係親俄佔領
最好既辦法應該係由Kiev去Dnipro再搵車入
不過唔知果邊同烏克蘭有冇新邊境
Btw其實去Crimea係最方便最安全
俄Rostov 果邊入既邊境睇網上就封左
但呢兩個地方實際上係親俄佔領
最好既辦法應該係由Kiev去Dnipro再搵車入
不過唔知果邊同烏克蘭有冇新邊境
Btw其實去Crimea係最方便最安全

幾時封?

我睇過好多都話由俄入喎。

兩個地方都每日有車落去 Ростов-На-Дону

烏入應該唔會批,睇好多都話除咗人道主義果啲機構,其他遊客都唔會批。

BTW 早排無幾耐先話,有個親俄武裝份子既指揮官,話被烏克蘭放汽車炸彈炸死咗。

克里米亞直頭唔洗擔心啦,要坐飛機都落到去,係果兩個地方唔得之麻。
仲有一單新聞係之前睇過佢地有自己既護照,依家俄仔率先承認。

Lugansk Passport

Donetsk Passport
原來行程有兩個城市都係今年歐霸球隊城市,盧甘斯克同 Rostov ,前者雖然搬咗去 Odessa ,但真正主場係喺盧甘斯克,不過好似外圍開拖,個場爛晒!

Rostov 就正正常常,可惜去到都打完場波,好得睇趁下墟都好。
Dnipro再搵車入Donetsk 要經過烏軍檢查站,必須預先向烏克蘭當局申請許可証,先可以通過個check point。

網上可以遞交表格,但要注冊一個account,要不少於十日前申請。

烏克蘭同頓涅茨克/盧干斯有 5-6個呢類check point

網上都建議唔識俄/烏文唔好立亂過,因為看守烏軍未必識英文,過完後,另一邊會有親俄武裝等梗你。

以上純粹鳩up,都唔知係咪真。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞