咪撚再糾纏林鄭用咩字眼喇 佢話撤回你都唔信㗎喇!

269 回覆
1613 Like 107 Dislike
正解
而家好多人將重心放晒落撒回度,又不撒不散又剩,一陣佢真係講句撒回,你叫d忽然政治撚點樣跟。

所以應該早d將focus轉去普選,五大要求太多,你估嗰二百萬人,有幾多萬up得出邊五個?
法律上冇錯,
但政治上一樣好多人相信林鄭唔敢一年之內再推而收貨。

要點樣說服到人佢一定一年內再推?
咁樣先會令人明白堅持撤回嘅意義
嗱,你唔可以assume 777佢幫手助攻
曳曳要扣分 -777
所以寧願佢唔用撤回,
咁先可以繼續用民意去擺其他訴求出嚟。

一個撤回個個走晒就冇人要求獨立調查委員會,濫權濫捕政治檢控嘅問題,仲有之後一大堆中共壓落嚟嘅政策。

反正我就唔信林鄭玩咁大下年7月之前嚟返出嚟,建制都仲擔心選票唔會同你癲,keep住呢個民怨先係有用。
法律上佢撤回左都可以再推
冇錯,
死口唔撤仲好,
可以keep住民怨,
呢股力量可以做到好多嘢,包括獨立調查,停止政治檢控,雙普選等
直接雙普選
推 根本唔使問責既話佢用咩字眼都唔可信 因為佢講撚晒
平心而論
依五大訴求係好basic既野 擺明佢地做錯
如果依五大訴求佢地都唔撚理
真係唔好奢望佢依個時候會理你個雙普選
一撚定用「循序漸進」西撚走你
再提再反再野餐

立場要企硬,其他免談‼️
長期目標:雙普選
短期目標:1 徹銷示威者控罪,2 成立獨立委員會調查警察
應該唔敢掛
佢咁樣再整 又出200萬人 永世都唔洗收返台灣了
除非佢諗住靜雞雞拉晒嗰200萬人去勞改 再推
唔係唔理,5大訴求一樣係度,只係be water,
按需要放大其中同調次序。

既然大家咁唔相信政府,
就算佢而家電視機前宣佈撤回都一樣可以反口,一日未上立會恢復二讀係會上宣佈撤回都係廢up, 

大佬10月先恢復會期呀。
而家佢話撤咪即降溫,立刻走咗一半人同你爭取其他訴求。

要keep住呢個民意民怨溫度去爭取其他訴求尤其獨立調查委員會警察濫權政治拘捕仲好,10月前死人都唔好比佢講撤回,淨係講撤回講唔到10月,要放大其他訴求先可以將民情keep住發酵

唔係而家降晒溫10月冇人記得,佢唔係立會宣佈就前功盡廢
其實有班友只要有人提話將重點放係其他地方就話人收貨
五大訴求

1.撤回
2.沒有暴動 只有暴政
3.撤銷示威者控罪
4.追究警方濫權/成立獨立調查委員會
5.我要真普選
你喜歡可以變廿十大訴求添,但戰略目標一複雜就易分散然後失敗,你最好先搞最易或最迫切嘅目標先
(理性討論+法律撚請入)點解林鄭咁堅持唔撤回?同被控暴動義士有關?
https://lih.kg/1299616

救義士
條例唔講字眼講咩呀?撒回兩隻字都未聽到就FF 有真普選?
到底幾時變左七大 七大係邊七大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞