而家應該集中唯一目標--普選

149 回覆
102 Like 4 Dislike
示威抗爭的目標修改為普選為主
示威來做甚麼?抗爭即是做甚麼?
這兩項 和
設立民間政府 解散解散警隊
那些比較實際和有效?🤔

大家集思廣益一下
無錯,基本法有寫,又可以選個對民負責既政府
agger
警察好惡嗰喎
你試下唔加人工 分分鐘罷工都似
點可解散到
你引用哩個會員嘅看法我好同意
但唔止要一個遊行以普選為主題
我建議以後每一個遊行都係咁

我無話反送中無用 但再拗落去係字眼嘅問題
係唔應該同林鄭佢哋再磨
支持
政治現實好難解散警隊,始終警隊除咗政治任務之外其實都仲係有服務緊市民,只能改革

民間政府冇實權,唔講其他,剩係講一樣,庫房,得庫房者得天下,民間政府控制唔到庫房就乜都假

梁天琦講過,所謂政治,其實就係權力嘅分配,所以基本上就係講緊奪權,奪得之後再將權力以民為主嘅方式重新分配,防止後人專制集權,亦係點解西方民主國家強調三權分立嘅原因
唔知點做,但點都要聚集民意
最新白宮聯署!要求美國國會立即通過《香港人權民主法案》
https://petitions.whitehouse.gov/petition/please-pass-bill-hong-kong-human-rights-and-democracy-act
實行真雙普選係首要
集中唯一目標 就係普選
認同
以下引用商君書譯文:
“俗語說:'愚笨的人在辦成事情之後還不明白,有智慧的人對那些還沒有顯露萌芽的事情就能先預測到。'百姓,不可以同他們討論開始創新,卻能夠同他們一起歡慶事業的成功。郭偃的法書上說:'講究崇高道德的人,不去附和那些世俗的偏見。成就大事業的人不去同民眾商量。'法度,是用來愛護百姓的。禮制,是為了方便辦事的。所以聖明的人治理國家,如果能夠使國家富強,就不必去沿用舊有的法度。如果能夠是百姓得到益處,就不必去遵循就的禮制。"
特首嘅權力極大
如果出到個李登輝就唔同講法了
切勿失焦 don't lose focus
勿延長戰線 don't be divided and conquered
採取主動 全民聚焦普選
你講得冇錯
唯有民主選出嚟嘅政府
先會聆聽市民嘅訴求
切勿失焦 don't lose focus
勿延長戰線 don't be divided and conquered
採取主動 全民聚焦普選
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞