而家應該集中唯一目標--普選

149 回覆
102 Like 4 Dislike
保重
我主張集中目標喺普選
係因為已經有不少親中派都提出政制改革先可以有效平息民憤
加上無謂同林鄭拗 暫緩 壽終正寢 同撤回 嘅字眼
其餘訴求佢一直都無理會
所以我哋應襯早轉移第一目標去普選
先得主導權
到時可再升級

民意嗰啲不必憂心
如果七一後重支持我哋嘅
無論再發生咩事都會支持
唔支持嘅點都唔會支持

有咩事最緊要be water
安全第一 切勿硬碰

正義必勝 暴政必亡
切勿失焦 don't lose focus
勿延長戰線 don't be divided and conquered
全民聚焦普選
勿延長戰線 don't be divided and conquered
全民聚焦普選
全民聚焦普選
立即停手,我而家嚴重警告你,唔好再襲擊

我而家係制止你再打人,請立即停手

我而家係公民拘捕你,因為你對我朋友施以實質傷害的襲擊

然後幾個一齊撲上去
各位識做啦

一 兩者並非對立關係
二 反送中已經反緊個空穀 短期之內唔會再推
三 團結聚焦先有效 分散就力弱

全民聚焦普選
採取主動 全民聚焦普選
採取主動 全民聚焦普選
採取主動 全民聚焦普選
咁所以師兄覺得可以點?
只要仲有150同iang,真普選都冇用
https://lih.kg/1308641

我認為要制度發揮,先要有適當嘅使用者
我點踩人呀? 戇鳩
送中嚴格來講已經完咗
其他訴求為副 集中目標普選
無謂失焦
所以先要有普選
加入建制 話事
哩啲嘢有普選
民意自然可以用選票監督施政
前面有講過

廢除基本法
重新立憲
每日咁多腥港人,到時嘅民意就係提早回歸
要停左單程證先
你又標籤人 又要人躝開
邊個先係分化?
我幾時開大台?
我無話爭取嘅嘢無用
the bill is dead 一樣係爭返來
但唔好再拗字眼啦 向前望啦
反送中完咗了
而家最重要係普選
加埋獨立調查/特赦
就算你話嘅反送中遊行 五大訴求咪一樣有普選
人哋講五大訴求 你又有無話過人哋分化?
我想要雞 但無蛋又點有雞
如果要玩民主遊戲 自然要面對民意

如果民意係一國一制
咪好似英國脫歐咁
唯有接受
係有道理,同當年回歸一樣,但...
你叫人另搞一檔普選遊行 唔係分化力量?
既然五大訴求已有普選 點解你咁排除普選?
點解唔可以轉移目標 阿拉伯之春 係突尼西亞小販自殺起 最後政權民心背向 建立民主國家 如果你嗰時喺突尼西亞 會唔會叫人專注民生問題 要民主嘅從頭搞起遊行爭取民主? 唔會 因為政治體制先係問題根源
最後 我開個post 可以點解散運動?
小貓咪,我睇唔明集中普選即是做甚麼。坐襌?你幻想中是怎樣發展?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞