醉漢扯少女口罩 群警袖手

14 回覆
12 Like 2 Dislike
【本報訊】警察濫暴亦縱暴,冷眼旁觀醉漢傷人。前晚警方驅散旺角示威者,午夜時分仍有少量示威者於西洋菜南街及亞皆老街交界聚集,有一名中年醉漢出現襲擊示威者。據在場的葵青區區議員周偉雄指,該醉漢突然襲擊在場人士,並釀成衝突,醉漢突倒地流鼻血。他與同行社工欲上前協助時,亦遭醉漢掌摑,眼鏡橫飛,醉漢隨後襲擊現場女士,抓住少女手腕,試圖除去其口罩。

周偉雄表示,施襲地點約五呎外便有十多名警員,在場市民及立法會議員許智峯曾要求警員協助,但有關警員未有理會,袖手旁觀,「咁樣真係好唔合理,見到市民之間有紛爭,連帶走醉酒鬧事嘅人、分隔兩邊嘅人都唔肯」。最終鬧事醉漢混亂中倒地,被送上救護車離開。

少女憂報案「告返轉頭」
被襲的口罩少女張小姐指,當晚用膳後路經該地,見醉漢鬧事,「個男人見到人就揮拳打人,佢無啦啦捉住另一個女仔,我想去拉開佢哋」,隨後被醉漢抓住其手腕,並將其穿戴的口罩扯下。她又稱,「由見到警察清場開始已經好驚,之後又有咁嘅衝突,一路都好驚」。對於十多名警員未有阻止施襲男子,張小姐表示失望,「佢哋係一啲行動都冇」,但未考慮好報警,「唔夠膽,驚會俾人告返轉頭」。

https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20190709/20723979
黑警廢老死全家

起佢出黎
以後唔洗報警 警察先最惡
起到果個真係勁
呢啲同埋放自己友嘅相係咪可以拎去警察非中立果邊做證據 取得佢地個獨立薪酬表
取消
仆街以為抵胸罩嚇死
仆街以為胸罩嚇死
去到呢刻仲需唔需要警察
「唔夠膽,驚會俾人告返轉頭」
睇到依句心都寒。。香港d警察已經同大陸d城管冇分別。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞