IT業界加薪20-30% ?!?!

84 回覆
2 Like 5 Dislike
it fg 20k
第2年25-30k
凍薪仲唔走 出面加一千%都唔輪到你啦
凍薪就走啦 唔怕搵唔到工
我重點不是我被冇凍薪,而是唔見外面offer 有咁好景,就算係都是JAVA 多,
有時收到外面agency 電話offer奇低, 15k-17k 3yrs exp php developer 問有冇興趣 (不是一份半份個別例子),
仲低過我而家份工,
成日見D 報紙特別是晴報吹到好好景,
但見朋友們做的小公司一間一間摺
我想知是否真的咁好景而已定係D 傳媒又在9 up
我重點不是我被冇凍薪,而是唔見外面offer 有咁好景,就算係都是JAVA 多,
有時收到外面agency 電話offer奇低, 15k-17k 3yrs exp php developer 問有冇興趣 (不是一份半份個別例子),
仲低過我而家份工,

咩學歷主修咩科?

我web dev 年半轉工加左~23%,過20K

隔離IT Post有位巴打做hr,佢做緊間公司唔夠人用狂搵人,去同佢傾下啦

利申:我唔係php轉php都加到23%,唔明點樣得17K
FG都17K啦
根本it就好好搵 極度懷疑係d人驚多人入行爭飯食先踩低呢行
基本上做p仔 u grad有手有腳做3年一定有30k
ive仔都差唔多價
當然做support就另計喇
根本it就好好搵 極度懷疑係d人驚多人入行爭飯食先踩低呢行
基本上做p仔 u grad有手有腳做3年一定有30k
ive仔都差唔多價
當然做support就另計喇

Business user都想自己d staff識it,你有料大把人爭
仲低過我而家份工,

十年前已經知道會係咁,FG做左半年就跳去做JAVA
仲低過我而家份工,

咩學歷主修咩科?

隔離IT Post有位巴打做hr,佢做緊間公司唔夠人用狂搵人,去同佢傾下啦

FG都17K啦

我不是17k而是高於這個數的 ,
係agancy (info xxxx)問我15-17k title php developer 但要求有3年exp , 問我沒冇興趣o者 (佢地知我人工高於此數, 我有興趣才奇 ),
我問agency 有咩工,佢地會很強調個市差要明白 D 公司因而offer 唔到太高人工。隔離有IT Post 能力要求未必match, 但可以一看。

利申: IVE IT底非U grad
仲低過我而家份工,

十年前已經知道會係咁,FG做左半年就跳去做JAVA

有先見之明
仲低過我而家份工,

咩學歷主修咩科?

FG都17K啦

我不是17k而是高於這個數的 ,
係agancy (info xxxx)問我15-17k title php developer 但要求有3年exp , 問我沒冇興趣o者 (佢地知我人工高於此數, 我有興趣才奇 ),
我問agency 有咩工,佢地會很強調個市差要明白 D 公司因而offer 唔到太高人工。隔離有IT Post 能力要求未必match, 但可以一看。

利申: IVE IT底非U grad

雖然呢行唔多睇學歷,點都要補返個degree, 如果唔係真係少好多機會
fg p仔 寫c# .net
之前未學過,邊學邊做
12.5k 冇雙糧
花紅唔guarantee
我係咪比人壓得好緊要?
之前未學過,邊學邊做
12.5k 冇雙糧
我係咪比人壓得好緊要?

fg 15k up is basic
之前未學過,邊學邊做
12.5k 冇雙糧
我係咪比人壓得好緊要?

fg 15k up is basic

top up degree仔
做夠一年都加唔夠15K 就走
之前未學過,邊學邊做
12.5k 冇雙糧
我係咪比人壓得好緊要?

未grade半工讀緊
16k,有雙糧及花紅
係比人壓得好緊要
有撚
仲低過我而家份工,

晴報=山埃
Cs year two自學緊java 另外學埋php定JavaScript 好
之前未學過,邊學邊做
12.5k 冇雙糧
我係咪比人壓得好緊要?

未grade半工讀緊
16k,有雙糧及花紅
係比人壓得好緊要

每個月比埋家用淨返好少
自己鐘意既野都唔敢買
Cs year two自學緊java 另外學埋php定JavaScript 好

why not both?
之前未學過,邊學邊做
12.5k 冇雙糧
我係咪比人壓得好緊要?

未grade半工讀緊
16k,有雙糧及花紅
係比人壓得好緊要

Part Time IT HD 想提早入行都比Agent 話無沙紙唔REFER
利申,轉行
仲低過我而家份工,

煲大左
收左2件fg cv expect salary 25k
我笑而不語

巴打請咩人?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞