【逆權運動】醉漢拉扯少女口罩 10警袖手旁觀

20 回覆
3 Like 53 Dislike

昨晚旺角衝突後,示威者被警方驅散。午夜時分,仍有少量示威者聚集於西洋菜南街及亞皆老街交界處,忽然有一名中年男子疑醉酒鬧事,襲擊現場示威者,包括向一名只戴上口罩的少女施襲,捉着她的手腕,並將少女的口罩扯下。其間有在場市民曾要求在旁的警方協助,惟在場的警員袖手旁觀。混亂期間,該名男子受傷倒地,最終被送上救護車離開。

葵青區區議員周偉雄表示,昨晚得悉有人醉酒鬧事後趕到現場,「開頭佢只係喺度鬧人,後尾開始郁手打人」。周指其後現場起衝突,該男子突然倒地流鼻血,他與另一名在場社工打算前往協助時,該男子忽然發難,「摑咗我同社工一巴,我副眼鏡都俾佢打到甩咗」,隨後即向在場的女士動手,其中一名少女遭該男士捉住手腕,並意圖將其口罩拉下。
周偉雄透露,在該男子施襲位置約5呎外,便有至少10個警察在旁,在場市民及立法會議員許智峯曾要求警方介入,但警方沒有理會,袖手旁觀,「咁樣真係好唔合理,見到市民之間有紛爭,連帶走醉酒鬧事嘅人、分隔兩邊嘅人都唔肯」。最終該名鬧事男子再次於混亂中倒地,被送上救護車離開。
黑警死全家
今日你選擇性執法,明日我們執行家法
cls 警犬簡直反人類
下次打撚柒條賤種啦
成功做到有事唔好搵警察?咁迫大家唔好出糧俾佢囉!
選擇性執法
仆街啦黑狗
要推佢入人群保護
CLS
隻野流血既樣好治癒
呢班黑警真係反人類
嗰啲話有事唔好搵警察嘅人,就畀佢睇呢個新聞。
屌 插眼?

我冇嘢講
黑警幾時全家自殺
個女仔有無事
依隻柒頭廢中真係抵撚死
影到成班廢柴 係度睇唔撚做野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞