發現連登P牌分界線

152 回覆
85 Like 3 Dislike
其實根本冇所謂分界線
P牌係相對性

睇返連登嘅Web版Source code
出P牌嘅條件係咁樣
I = Date.now() / 1e3 - n.user.create_time <= 2592e3 && n.reply_time - n.user.create_time <= 2592e3;

Date.now() 係而家電腦時間 (微秒)
1e3 係 1000
n.user.create_time 係用戶註冊時間 (秒)
2592e3 係 60秒×60分鐘×24小時×30日 = 2592000 (秒)
n.reply_time 係當前嗰個回覆嘅發表時間 (秒)

所以P牌代表
嗰個人註冊帳號不足30日
而且個回覆距離嗰個人註冊帳號不足30日
BTW 我唔明第二個條件有咩意義
如果個User註冊不足30日
咁個回覆距離註冊唔係一定不足30日咩
搭時光機去未來回Post?
n.reply_time會唔會係上次回覆時間?
有人話過開咗ac好耐,但一直冇出聲都有P

我要報案 我係目擊者 我有證據 唔好放犯

認同請分享 https://lih.kg/1291329
唔會
我覺得成個條件應該係
本身註冊不足30日 或者 個回覆當時距離註冊不足30日
咁先合理
無可能,用or
一入連登留言就滿足條件
仲搞咩P牌
依然係P牌仔
是但啦……
n.reply_time
n.user.create_time

睇dot既話reply_time冇跟user

所以應該係指嗰個回覆既時間
註冊帳號<30日 && 註冊30日內既回覆
想問下你點得出「一入連登留言就滿足條件」呢個結論
自己追post...
30日太少而家都就黎一個月
佢講緊個回覆本身

即係之後個會員再開po會甩P
但佢30日內開左既po仍然顯示P
因為Date.now() / 1e3一定會大過n.reply_time
所以前面True,咁後面一定會True
And嘅時候,後面嗰個寫嚟都冇意義

但係前面False,後面嗰個照樣可以True
如果係Or
就變咗係講緊回覆嗰個人當時註冊未夠30日
個回覆冇得甩P
其實冇咩所謂啦
其實用首次回覆時間都夠區分P 牌

不過冇所謂啦
hi
掛個p牌有咩問題
起碼掛一年P啦~~~~
舊 post
P牌發動條件變咗
n.reply_time > 1559347200 && (n.user.is_newbie || n.reply_time - n.user.create_time <= 7776e3)

1559347200 係2019年6月1日 (秒)
n.user.is_newbie 係表示用戶係新人,由server respond返嚟嘅新property,所以唔知當中logic,相信同上線天數有關
7776e3 係 90日 × 24小時 × 60分鐘 × 60秒 = 7776000 (秒)

所以而家P牌代表
嗰個回覆係2019年6月1日之後
而且用戶被伺服器判斷為新人或者回覆時間距離註冊帳號少於90日
註冊咗兩年,啱啱望多眼先發覺原來仲P牌,唔明點解
可能太少上
或者好少參與討論
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞