捕捉美國強勢股/Momentum Style - 7

1001 回覆
11 Like 3 Dislike
長線買債?
我MPF係7成美股3成債券
(好多bond fund都係大注買美國國債
諗住買schr
依家啲債去到負息(唔計美債),聞到少少燶味
都係既,所以做保本都得

https://petitions.whitehouse.gov/petition/please-nominate-hong-kong-freedom-fighters-nobel-peace-prize-2020?sfns=mo

【白宮聯署 - 諾貝爾和平獎提名篇】

好我歸隊了。我見好多留言都質疑一樣嘢:「做乜要拎呢個獎?」「咁樣拎呢個獎我寧願唔要」「拎獎會畀中共殺,好似劉曉波咁」bla bla bla,所以我知我又要再講多一次了,唔緊要,來吧。

呢個白宮聯署,請求美國國會幫忙提名香港人競逐諾貝爾和平獎,唔係為個獎,而係為咗保護義士。

香港人爭取民主自由一役,就咁擺上國際係唔夠的,我哋要協助佢「定性」,要令佢變成「和平、自由」嘅象徵。咁樣,中共投鼠忌器,先有機會救到義士。

我知我即使出咗呢個post,都係會有人來潑我冷水,唔緊要,我慣㗎嘞,我只替義士焦急,其他嘢我唔會理,照管來潑冷水吧,我會睇心情去揀人block。

我真係希望呢個聯署,最終可以上到去一個可觀嘅人數,令白宮都震驚嘅人數呀。但孤掌難鳴,我可以負責不停推同埋跟進進度,間中解答疑問,但我傳播力堅有限,大家廣傳的力量,係比我的力量強大好多的

https://petitions.whitehouse.gov/petition/please-nominate-hong-kong-freedom-fighters-nobel-peace-prize-2020

簽完記得 Check email 並 verify。

拜託大家了。
期待VMware
有錢真係應該買Zoetis
ZS 走左
沒左一半利潤
今年白做
仲要連上年輸既都未追所
無計 呢兩年都難玩
隻野被人downgrade左
網上唔見有新聞,咁大影響一下轟落嚟
一野由賺變蝕
本身個倉靠呢隻

最後個倉都係輸錢中
我前幾日入
有廿股蟹貨
呢啲上落市對玩 momentum 股好傷,因為突然冇力就人踩人。我呢個月都冇咗好多 paper profit。係正常嘅。

而家再搵股 trade 慢慢 build 過。市再弱就停一停等 rally。上年我都輸。不過由輸多變輸少。完全係避免負面情緒影響,要靠 discipline 出入。
Cut loss先

我自己都走左

分析員downgrade左隻股既eps estimate
我應該由佢放住 ZS唔係倉底來 佔2% 冇咩所謂
主力係apple & m$
將軍澳發生斬人事件
簽咗幫你推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞