捕捉美國強勢股/Momentum Style - 7

1001 回覆
11 Like 3 Dislike

同上年12月咁?
我個人覺得只係牛市概一個中期pull back ,正常約4-6% on index
美股市場好似搵唔到short人仔嘅ETF
唔知巴打有無睇金嘅ETF
UGLD , DGP , UBG同GLDI都係ETN,但etf.com將佢哋分為唔同類,知唔知係咩理由
因為ETN 其實不是一隻fund
係一個swap/ notes
即係你hold住既 係derivatives
硬巴我表達得唔好,我意思係指UGLD ,DGP , UBG呢三隻係同一類ETN,但GLDI又係另一類ETN但又擺埋同GOLD之類同一類,etf.com就係如此劃分
怎麼泛民總是在平衡時空

反對逃犯條例修訂,是因為保衛香港憲法,使香港免於中共的司法入侵。其後,發展成香港自治戰,推動香港完全自治,名義上維持中共國為宗主國,實際上趕走中共。

這場戰爭,已發展至內戰規模。以各方位不斷否定港共政府的合法性,證明現在的香港政府無法管治香港。繼續下去會損害各國利益,以至於中美重新就香港問題談判,釐定香港完全自治,並且永續治權。

現階段,任何方法都旨在否定政府的管治,和理非、勇武、聯署、輿論,目的一致。

但尹兆堅的法案,是重建政府的管治。義士衝突國會(立法會),就是否定這個非普選國會的合法性,泛民議員提出修訂,若獲得廣大市民支持,就重建了國會的合法性。這與整個戰爭的方向背道而馳。

尹的議案,若要提交,就必須在普選國會後。現在,時間上錯得太離譜。

泛民,總是使人在疲累時在腹背受敵的感覺。他們不一定所有人也故意破壞香港,但可以肯定泛民內部有不少中共間諜,總能夠牽制驅使泛民作出錯誤動作。應對方法也就跟過去一樣,不斷指責他,直至他收回方案。

這就是體現民主政制,人民恆久監察代議士,以懷疑去建立信任。

https://www.facebook.com/AndrewWanbulletin/videos/733688970422543?s=600287265&v=e&sfns=mo

https://news.now.com/mobile/local/player?newsId=357733&refer=
我估係leverage 同追蹤用既衍生工具有分別

我個人好少買leverages etf
人民幣破七算
支那都棄守
加上 外資都走
外匯儲備不足夠
你睇睇CYB, CNY?
講真呢個跌幅先合理,要跌多啲話比中共聽,你奪得香港,都只會係一個冇作用的香港
777 今日講既,想spin去港獨 同解放軍
不要講港獨 要講自治
我啱啱睇完多空,請問大家係用邊啲睇圖軟件架,定係跟作者用chartmill
今日係一下就穿7 基本上 係沒任何阻力
洗咩軟件
上網咪OK
investing.com
其實穿7對中國出口都係好事黎既
但中國外匯流失會更快,而且好多公司都係發美元債,兩睇
沒眼睇
我仆暈自己算
大平賣
走啦
唔好hold
先睇前底,準備入貨
Stockchart marketsmith
沽壓都係大,來緊似會有一輪短線反彈
減左半倉 都仲傷過琴日
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞