捕捉美國強勢股/Momentum Style - 7

1001 回覆
11 Like 3 Dislike
ninjatrader trader 果面係無scan, 但有個叫market analyzer 你要寫自寫criteria, 佢可以即市幫你sort哂fulfilled 既product, list哂出黎

但EOD BACKTEST選股就當然METASTOCK 好d
但metastock 一年要買一次data真心貴到爆炸,成2000一年
我其實都係scan用途,同提示,唔會用佢黎回測(因為唔識)
我用ib既scan, 同alarm ,反正ib都要買data, feed 埋佢ninjatrader 做埋即市scan
盈透要買data㗎咩 因為用開富途買美股
你個人咁清醒,唔洗algo trade
如果我直接喺metastock copy咗阿sir個算式出嚟咁咪得囉, 用唔得得番落你ninja到
咁我down試用版拎晒出黎再轉,買data ib好似好平
其實我想有工具可以幫我搵到將會突破既股票
又meet 到mark大既trend template
我寫緊,不過寫左成個月都未寫完
咩叫將會突破既股票
寫程式D rules要好specfic
例如昨日close>三十日high
但係淨係咁樣係好多假訊號
因為on trend stock每日都創新高
如果只要剛突破既股就要更加細分條件
其實唔易
畫咩線先
講起突破同係硬膠巴既post
IBD其實有大概講下佢地用既突破形態
http://www.innovatoretfs.com/pdf/bout_prospectus.pdf
個市沒咩大波幅
高息債息差擴闊左少少

好似不算有好大既派貨日
好想買msft
https://youtu.be/EkYHAo_9M1g

The bullish view of market
138.5入左貨
尋日140加左少少DIS, msft未破勢,大家其實唔使咁擔心
不用怕,我覺得慢慢分段買,不要過份集中就沒問題

我覺得個市起碼仲有10%upside

個市成交真係好低

我見到國防股真心轉強,睇來要買國防股玩下
https://www.fool.com/investing/2019/07/15/4-top-defense-stocks-to-buy-now.aspx

Leidos Holdings (NYSE:LDOS)
IT network management, electronics and consulting, autonomous vessels

Kratos Defense & Security Solutions (NASDAQ:KTOS)
Drones, defense electronics

KTOS
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞