上網wifi問題

27 回覆
0 Like 0 Dislike
用緊網上爬 100M

本身用緊佢送既果個router,只要iphone或android or手提電腦一用wifi 睇片果d,

佢一定斷線,唔止斷wifi,會連電腦插線都會斷(電腦右下角即刻打交叉),有時要關左個router再開佢自動過先得

跟住換過netgear router,情況一樣,都係用iphone或android or手提電腦一用wifi 睇片果d野就會斷

插線電腦就未試過有事,bt又好睇片又好無斷過仲好順

手提電腦/電話一睇片or上上下網都可以斷

咁我想問下係咪出面條線個師父拉得唔好定係點? 可唔可以叫佢地搵人上黎check? ???
自己買過部router黎用仲好啦

咪已換左netgear lo

師博果到,師博上黎幫你check呢,都係check上唔上到網,網速夠唔夠,咁你部router有咩事都好,都唔會理你嘅
咁wifi問題果到,咁你插線上網無問題,係wifi先咁,照道理都係關router事
你用果陣同router距離係咪好遠?
擺到近一近係咪到係咁?
屋企幾呎,router用緊咩型號?
記錯,原來用緊belkin

不論網上爬定belkin都係用wifi會斷

咁其實係咩事
記錯,原來用緊belkin

不論網上爬定belkin都係用wifi會斷

咁其實係咩事

嘩屌,咪鬼用啦
部嘢好耐年前

師博果到,師博上黎幫你check呢,都係check上唔上到網,網速夠唔夠,咁你部router有咩事都好,都唔會理你嘅
咁wifi問題果到,咁你插線上網無問題,係wifi先咁,照道理都係關router事
擺到近一近係咪到係咁?

我就係諗唔明點解一用wifi就咁

router係正電視後面,而一般使用都係廳,而距離電視得6呎左右

點斷呢,用notebook上網,可以上上下個icon突然轉圈圈,跟住就話連接唔到,要等一陣佢自動重連左先上得返

如果手機,最明顯係用chrome cast投射去睇電視,睇睇下斷左

跟住插lan線電腦上網個icon就直情變左交叉,又係要等佢自動重連先上得返

但係電腦上網既話無斷過,所以真係唔知係router定咩事

本身用網上爬送既router連wifi服務,跟住遇到呢d問題,咪自己買過個router

順手cut埋佢要加錢既wifi服務,點知換完router都係會咁,所以我就諗關唔關出面條線事唔關router事

擺到近一近係咪到係咁?

router係正電視後面,而一般使用都係廳,而距離電視得6呎左右

點斷呢,用notebook上網,可以上上下個icon突然轉圈圈,跟住就話連接唔到,要等一陣佢自動重連左先上得返

如果手機,最明顯係用chrome cast投射去睇電視,睇睇下斷左

跟住插lan線電腦上網個icon就直情變左交叉,又係要等佢自動重連先上得返

本身用網上爬送既router連wifi服務,跟住遇到呢d問題,咪自己買過個router

順手cut埋佢要加錢既wifi服務,點知換完router都係會咁,所以我就諗關唔關出面條線事唔關router事

光纖入屋定電話線?

擺到近一近係咪到係咁?

光纖入屋定電話線?

我諗唔係光纖入屋喇
依家你modem啲線係點插

屋外1條直插router,router出1條lan去pc 1條去ps4,其餘全部wifi

檢查下modem後面lan port位插咗幾多條(只可插1條)

屋外1條直插router,router出1條lan去pc 1條去ps4,其餘全部wifi

modem>router 再分pc 同ps4?

modem>router 再分pc 同ps4?

返屋企睇下再答你

唔該晒巴打先
係屋外一條線插modem,然後modem分兩條線,1條去router,1條去now電視果個盒

router就3條線,1條pc,1條ps4,1條bluray
係屋外一條線插modem,然後modem分兩條線,1條去router,1條去now電視果個盒

router就3條線,1條pc,1條ps4,1條bluray

咁你router拎ip係用ppoe定dhcp/auto?

我估係auto 喇,我由now果舊轉自己果舊,由頭到尾除左password外都無set過野,蚊線再插即刻用得

我估係auto 喇,我由now果舊轉自己果舊,由頭到尾除左password外都無set過野,蚊線再插即刻用得

咁你電腦係咪都係一插就用得唔洗撥號之類?
你modem係邊款
睇機底/背(3330/168N/CBM/CWF/789.....

咁你電腦係咪都係一插就用得唔洗撥號之類?
你modem係邊款
睇機底/背(3330/168N/CBM/CWF/789.....

呢個要今晚先答到你

超級唔該晒巴打你 好熱心
唔記得左影相 自膠

有道理
有道理

?
你個部係光纖modem(HG863)
你斷線果陣你now睇唔睇到?正常訊號有問題
你now都會睇唔到,如果係嘅話就一定要揾師博check check
如果唔係嘅話,可能你新買嘅router都有問題
再唔係就睇下斷線果陣睇下你router係咪斷咗電
因為你話電腦插線斷線時右下會打X
正常roter上唔到網,你又有插住佢,應該最多都係黃色三角感嘆號,試下router火牛插第二個位
你唔想再哂錢先就約個師博檢check咗先,係你問題先再換過router
你now都會睇唔到,如果係嘅話就一定要揾師博check check
正常roter上唔到網,你又有插住佢,應該最多都係黃色三角感嘆號,試下router火牛插第二個位
你唔想再哂錢先就約個師博檢check咗先,係你問題先再換過router

now果部份未知

而家就用notebook 投射上電視睇片

電腦另外睇片,跟住notebook睇睇下load唔到,跟住到電腦load唔到

然後電腦右下出現三角同埋圓圈轉轉轉

等一陣就電腦睇得返先,然後先到notebook,而電腦右下出現三角同埋圓圈轉轉轉果陣個router係出現橙燈,係in果條訊號出現問題

如果要揾師博check check 係叫佢上黎check wifi?

now果部份未知

而家就用notebook 投射上電視睇片

電腦另外睇片,跟住notebook睇睇下load唔到,跟住到電腦load唔到

然後電腦右下出現三角同埋圓圈轉轉轉

等一陣就電腦睇得返先,然後先到notebook,而電腦右下出現三角同埋圓圈轉轉轉果陣個router係出現橙燈,係in果條訊號出現問題

如果要揾師博check check 係叫佢上黎check wifi?

如果係咁,可能modem派ip有問題,或者你router拎ip有問題,可以試下將駁去router條lan插去modem第二個port位(可能上唔到網,要試多幾次,熄modem電一陣再開) 都唔得就插番舊果個,叫師博啦
你router佢就未必幫你check , 如果佢上到黎,睇你傾唔傾得掂換埋個modem (會係8040/8040H)驚佢唔換,就睇你夠唔夠膽整壞佢又唔俾佢發現係人為
最後換又換哂check又check哂,都係有果啲問題,就係你router問題或者其他問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞