我們會代替妳走下走 澄清

331 回覆
664 Like 11 Dislike
對唔住,因爲我出既post令大家對事情質疑,咁係正常的。本身唸del post原因係因為唔想佢地再被騷擾,但已經傳了開去。所以事主既朋友們已經在做緊野,打算搵有公信力既人或傳媒去確認再俾大家知。現在因為呢個post已經另到事主既close friend,家人好難過,再一次對不起,願死者安息。另外希望大家多傳一個消息出去,不要輕生,有事我們一起面對。
加油
lm wait fact check
大家知你好難過 我地都係
所以要做好哂fact check先拎上黎講 以免影響其他人情緒
[[緊急澄清]] 我係 [[夢見尋日 ifc 單野! 我地比人玩]]樓主
https://lih.kg/1285228
寧願你係假膠
sor 本身唔想再麻煩你。希望你可以平復心情
明白樓主心情 由始至終相信樓主
望死者安息
RIP
無論點都好 一個都不能再少 一齊行埋落去 見證勝利既一刻!

香港人加油
死者遺願大於一切
家人朋友都唔可以話一句傷心就收埋件事
就算係對佢家人朋友唔住都好應該將死者想對大家講既野公布
多謝你公開, 我明白親友會好難過, 但如果將真相隱瞞相信死者更難過, 佢留低遺書都係想喺最後同手足道別
希望親友能了解, 節衷順變
R.i.p.

真係唔好再有人因為呢件事而離開
每走一個 其他人都唔會開心
真係覺得情緒好困擾嘅
同屋企人同朋友傾唔到上黎同我地傾
再唔係遠離呢件事
中途離開無人會怪你
但永遠離開無人會開心 笑嘅係得啲廢老藍絲
你起碼直接講係咪關反送中事
呢d野唔好玩
等待證實。
各位, 究竟呢單野係真係假, 不如我地黎檢視下現有證據先

1. 檢視證據
證據1: 周三有一麥姓女子墮樓死亡, 以下為各大新聞報導:-
https://www.google.com/search?q=%E9%95%B7%E6%B2%99%E7%81%A3%E5%A5%B3%E5%AD%90&rlz=1C1MSIM_enHK851HK851&oq=%E9%95%B7%E6%B2%99%E7%81%A3%E5%A5%B3%E5%AD%90&aqs=chrome..69i57j69i60.775j0j4&sourceid=chrome&ie=UTF-8

證據2: 巴打[無雙表妹] 在此post貼出一系例圖片, 圖片顯示出一篇類似遺書內容既文字

證據3: 巴打[無雙表妹] 聲稱自己是證據1之麥姓女子的朋友

證據4: 巴打[虎尾蘭] 在此post第 #875, #940 #1015回覆, 指出佢女朋友認識死者, 並聲稱證據2的圖片為證據1之麥姓女子所出

證據5: 巴打[無雙表妹] 聲稱證據1之麥姓女子的家人希望此事不要外傳, 要求admin del post

2. 疑點
疑點1: 如果麥姓女子就係寫遺書既人, 以死明志, 點解佢只係比非常少數人得知? 而唔係公開比大多數人得知?

疑點2: 圖片出處, 巴打[無雙表妹] 從無講出圖片係點樣得到, 巴打[虎尾蘭] 係此post第#1015回覆指出係佢女朋友今日收到, 但死者係周三墮樓, 唔通係佢家人send比佢既?

疑點3: 麥姓女子係周三墮樓, 點解樓主會係今日先講出黎?如果如樓主所講希望大家加油, 點解唔係出事就走出黎講?

3. 結論
基於以上疑點, 無法在亳無合理疑點下確信巴打[無雙表妹] 及巴打[虎尾蘭]既證供3, 4及5, 只有證據1及2底下無法確認麥姓女子就係寫證據2既人, 當然調轉都無法確認唔係, 所以係無結論.

而有人指出真又點假又點, 都係人命黎, 但係我想講
就係因為我地好在乎每一條人命
所以先要搞得清清楚楚, 如果有人係度散佈假消息, 先不論會唔會令一班人無端白事白白擔心左, 最緊要既係自殺新聞好有機會會令到其他本來就係自殺邊緣既師妹姐弟兄更加推向自殺, 所以要搞得清清楚楚, 絕不含糊!

巴打[無雙表妹] 及巴打[虎尾蘭]麻煩你地回應下, 唔該

個post del左wor 點解既
Push
Push
Push
Push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞