【請廣傳】私隱條例為警察服務 市民私隱就賤過泥

28 回覆
39 Like 0 Dislike
最諷刺係平時做唔到嘅野,今次牽連到警察嘅時候,私隱專員黃繼兒就即刻出新聞稿話:「私隱專員已主動聯絡若干相關的網上社交平台及討論區的營運商,並同時要求他們聯絡有關網民,要求他們立即移除及停止上載該等內容/帖文,並已聯同其他執法機構(包括警方)作出跟進……私隱專員再三強調,網民必須尊重他人個人資料私隱;網上社交平台及討論區的營運商亦須履行其法定及企業道德責任,停止提供其平台予任何人作出不合法和損害個人資料私隱的行為。類似的網絡欺凌行為亦可能涉及其他民事和刑事的法律責任。」
(https://www.pcpd.org.hk/tc_chi/news_events/media_statements/press_20190614.html)

不過佢本人2018年9月出席香港大學一個名為「Cyberbullying from a Personal Data Privacy Perspective」嘅研討會果陣,其中一頁PPT slide (p.20) 就話「PCPD is not empowered to direct a forum provider / webpage operator to remove the cyberbullying content」
(https://www.pcpd.org.hk/english/news_events/speech/files/HKU_Cyberbullying_Conference_4Sept2018.pdf)
推到上熱門

我要屙尿尿
我無野講
pish

要出簡化板 等多啲人易明
巴打好有心
多謝巴打專業講解
我冇野講
我要搵律師 (冇電話就問佢拎律師聯絡冊)
冇律師 我唔簽任何文件
我有權唔解鎖
我要食飯 飲水 拎毛氈 去廁所
我唔舒服想去醫院
多謝巴打專業講解
我無嘢講
我冇野講
真係長知識
官官相衛 屌佢老母
我冇野講
冇律師 我唔簽任何文件
我有權唔解鎖
我唔舒服想去醫院
我冇野講
冇律師 我唔簽任何文件
我有權唔解鎖
我唔舒服想去醫院
Push
我無嘢講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞