【對任達華好失望】劉美君撐阿Sir三度換相 任達華卡通畫為警隊加油

19 回覆
2 Like 26 Dislike

任達華轉貼畫作撐警。

今日有親中團體「香港政研會」在添馬公園舉行「撐警集會」,大會宣佈有16.5萬人參加,警方就指高峯時有5.3萬人參與。而集會者中,就見到梁家輝、陳欣健、譚詠麟、鍾鎮濤、陳友、高志森及DJ鄧慧詩。

除了親身參與,亦有藝人選擇在社交網站撐警。歌手劉美君於晚上將facebook的封面照片換成撐警口號「阿Sir我撐你」,不過留言反應兩極,有人多謝她撐警,亦有人覺得失望表示:「唔認同你嘅做法……明明有記者同學生被警察亂打……」亦有樂迷理性留言,希望劉美君除了貼相,亦叫她嘗試解釋撐警理據。劉美君未夠一小時就再次轉封面照片,以文字解釋立場:「點解你哋咁大反應呢?我立場無變,我係唔理政治嘅。我只係唔支持欺凌啫!」一石激起千重浪,網民再次在劉美君大量留言,有人轉貼今日撐警集會人士吐口水、扔泥、舉中指的新聞,不過未獲劉美君回覆。

劉美君晚上再次換上封面照片,單單用上一個「PEACE」(和平)一字,她又留言解釋:「我支持警方保護我們,法治基石;但同時作為一個人一個母親,反對警察過份使用武力(大家都係香港人,你哋唔好對峙啦!)。」同時,她又將「阿Sir我撐你」的照片刪除,平息爭拗。

另外,黃依汶亦有在IG貼出藍天相,稱支持警隊護法治,又留tag「#警察不應成為磨心」、「#破壞法治就係破壞」、「#尊重和平示威」、「#理性思考」,但亦有人反問:「如果和平示威有用,示威者又何須自毀前途抗爭?」

任達華晚上亦有在IG貼上一張撐警畫作,他留言:「我撐您,加油,加油。」畫作中就寫上:「無論走到那裏,也要帶上自己的陽光。」英皇高層霍汶希都有like相。
我試過好多年前銅鑼灣打邊爐
見到任達華同當年既一哥
仲有幾個阿叔一齊食
佢阿哥係前副處長
我見到好多post話71 係去示威遊行就算 各位 抗爭左成個月 聽日金紫荊廣場大好機會見到政府高官 點解仲要揀去示威遊行 你地只要行出黎企出黎就幫到啲義士 唔好個個話我唔衝 無人要你衝呀 我地要人數幫啲義士cover呀

我求下你地聽日朝早出黎呀

邊撚個小墨
認清班牛鬼蛇神
串佢地陽光d 唔好學人做黑警
食屎啦卡士蘭!!
任達華就算啦 佢全家都係警察 一定對警察有好深情意結
陽光司法呀
屌你老母
屌你老母英皇d撚樣扮撚哂野 任達華又like 烈士rip相又like
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞