粉嶺21歲大學生留「反送中」字句後墮樓亡

2527 回覆
5838 Like 70 Dislike
點解好似冇乜人講緊呢樣野
而家黑警刻意隱瞞真相
我哋要揚到全香港都知班狗有幾險惡
烈士嘅犧牲先更有意義
Rip...
其實真係好明白點解咁絕望
反送中唔得,反送濱又唔得
根本完全無力任人魚肉,好似做咩都徒勞噉
我完全睇唔到未來
唯一希望係早啲死
到底呢個政府要逼死幾多人先肯收手?
年輕人,未來係靠你地,要用青春去改變將來,一代接一代,不要放棄自己

願安息...
我呢到跪求大家唔好求死,你覺得已經滿手鮮血的特區政府會有感覺咩,林鄭只會覺得死多一個唔多。

所以

求大家唔好死
求大家唔好死
求大家唔好死
又失去一位教師
rip
RIP
RIP
港共都係唔會理 唔好再以死相諫 留番條命抗爭啦
有朋友透露昨晚曾相約女死者食飯,當時她有講有笑,精神不俗,沒有異樣,亦沒有表示關於「反送中」的看法,詎料今日看到她的ig始知噩耗。

警方其後上樓調查,用黑色膠袋遮蓋寫有大字的牆壁並圍封現場。至晚上近9時,數名身穿黑色上衣的市民到現場獻花,其間他們一度站在圍欄前默哀,大約逗留5分鐘離開。

教大對事件感到震驚和悲慟,校方已即時啟動危機處理機制,並正嘗試聯絡其家人提供協助。另外,教大又指學生如需情緒支援,可致電校方廿四小時熱線8208 1155。
蘋果fb依然冇報
香港大學防止自殺研究中心總監葉兆輝對於再發生年輕人墮樓事件感到難過。他指,明白近日社會氣氛可能令一些年輕人看不見出路,甚至感到絕望,但他重申,結束生命並非解決問題的方法,毋須作出死的控訴,「政治問題總有一日會解決,唔好傷害自己同他人,畀自己及大家有更大空間去改善情況。」

葉兆輝表示,DSE中學文憑試放榜在即,加上近日社會的紛爭,明白年輕人同一時間要面對學業、感情等不同問題,勸喻年輕人緊記「留得青山在,哪怕冇柴燒」的道理,他指政權可以離開,年輕人應充實自己,等待機會到臨時發揮自己的力量去改變社會。若年輕人精神健康出現問題,感到情緒低落、抑鬱,應主動尋求協助,有很多人願意分享和分擔,葉兆輝向受困擾的人說:「你唔需要獨自面對。」

葉兆輝並呼籲,傳媒或社會運動的主辦單位,切勿將事件英雄化或淒美化,以免產生模仿效應。
RIP
ri p
Tvb又唔報?定想誤導市民話佢情困?
一路好走,謝謝您。
Rip
點解咁傻😭
香港大學防止自殺研究中心總監葉兆輝對於再發生年輕人墮樓事件感到難過。他指,明白近日社會氣氛可能令一些年輕人看不見出路,甚至感到絕望,但他重申,結束生命並非解決問題的方法,毋須作出死的控訴,「政治問題總有一日會解決,唔好傷害自己同他人,畀自己及大家有更大空間去改善情況。」

葉兆輝表示,DSE中學文憑試放榜在即,加上近日社會的紛爭,明白年輕人同一時間要面對學業、感情等不同問題,勸喻年輕人緊記「留得青山在,哪怕冇柴燒」的道理,他指政權可以離開,年輕人應充實自己,等待機會到臨時發揮自己的力量去改變社會。若年輕人精神健康出現問題,感到情緒低落、抑鬱,應主動尋求協助,有很多人願意分享和分擔,葉兆輝向受困擾的人說:「你唔需要獨自面對。」

葉兆輝並呼籲,傳媒或社會運動的主辦單位,切勿將事件英雄化或淒美化,以免產生模仿效應。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞