粉嶺21歲大學生留「反送中」字句後墮樓亡

2527 回覆
5838 Like 70 Dislike
粉嶺嘉福邨福泰樓,今日(29日)下午近4時,一名少女被發現從高處墮下,撼撞大廈簷篷石壆,頭爆肢折倒臥地上,有途人乍聞巨響,循聲查看後報警求助。救護員接報趕至,經檢驗後證實事主當場死亡。警方封鎖現場,用帳篷覆蓋遺體,又聯絡事主家人到場協助調查。

經初步調查後,警方證實死者姓盧,21歲,消息指她為大學生,並非上址住客。警員登樓調查,在24樓梯間的牆身,發現寫有反修訂《逃犯條例》的字句,內容大意是「雖然抗爭時間久了,但絕對不能忘記,我們一直以來的理念,一定要堅持下去。」又「強烈要求全面撤回條例,收回暴動論釋放學生示威者」及「林鄭下台」等。

警方初步調查後,相信事件無可疑,惟死因有待驗屍確定。據悉,死者近日感情受挫及感到生活不快,不排除因此輕生。至於牆身出現的字句,未知是否事主在墮樓前寫下。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190629/mobile/bkn-20190629163435030-0629_00822_001.html

屌佢老母 呢d新聞真係報得好撚賤
不停搵位想spin同淡化
RIP
Why
屌你林鄭幾時死
RIP
on.cc唔賤就唔係on.cc

一定有廢老話抵死死得好

大把依啲仆街
RIP
Rip
RIP
點解咁傻
其實而家個社會每日都睇緊同一個新聞
每日傳媒都喺度煲大
個政府又係廢嘅
And you’re angry, and you should be, it’s not fair...
時間, 唔會沖淡香港人既記憶
RIP
為咗垃圾政府唔值得呀
咪同袁花啲歪理一樣

你又唔係七警心中條蟲
咁後生, 點解唔同我地一齊撐落去
R.I.P.
RIP點解咁傻...
想同個位巴打講,千奇千奇唔好
小女子已經痛心疾首,香港需要你,需要你地每一個。

求求各位想以死相諫既香港人,珍惜生命,我地會係香港既未來,生命仲有好多美好同可能,千萬唔好為政權死。

因為,係死都係班賣港冷血既死先。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞