相機背囊集中討論曲

1001 回覆
4 Like 30 Dislike
唔知佢條帶有無改善
賣pd everyday 20l而買duo就係因為負重好差
p.s. 抄duo果個麻麻地
pd 個設計太formal同龜型
仲有買左咩袋
我差shimoda x50就齊
咁先係PD嘛
我都係Back左shimoda x50
仲有PGY個新袋 屌細力D
個30L已經好耐冇用, 只係太懶冇放走
依家Full gear會用PD Travel Backpack (收到Shimoda x50之後就會放埋)

仲有個offtoco backpack,個樣幾靚仔,但係個camera cube太細,我淨係放到一機一鏡

所以先想試吓Prvke 21, 唔太大,應該放到一機兩鏡,有back access, 有得expand
Sling 6L有啲興趣,用緊5L放完部機之後乜都放唔落
以前以為揹耐左個pd會舒服啲軟返啲,但發現自己太天真每次去旅行夜晚個膊頭痛到仆街
我仲以為得我有呢個問題
pd袋攞去旅行真係搞唔掂
間隔好方便,不過揹一機三鏡+水+其他旅行野同揹石頭無咩分別
Pd條帶係好用,但背囊真係咪搞我仲要有兩枝老鏡,佢有時會係個袋炒埋一碟
所以我攞多過一支鏡果陣會加多個鏡頭袋 好白癡
宜家訂左duo睇下會唔會好d
我都有啲衝動但我人唔係香港 估計運到我個度要收雜費,加加埋埋可能要2500
上官網試下訂睇下佢quote幾多 本身1700
除非你係非洲某沙漠 如果唔係應該唔洗800運費掛
運費應該唔會好貴,係custom 同VAT
Sor習慣左香港咩稅都無
背囊真係玩命 我都賣左換DUO
反而我有興趣佢個新6L 隻midnight blue幾靚
佢地加埋除時貴多800蚊
巴打試用未?負重有冇好啲?有冇揹得咁辛苦
PD 20L 一代用過, 其實裝到好多野, 負重時上左中間D扣帶都OK既
真心方便

出左v2直情唔諗duo了, 諗緊backpack 或者 zip 20L
之前我係用30L加cannon DSLR 所以覺得好辛苦
依家用sony + duo 出過街覺得冇咩問題
如果唔急既就睇下pd 第二代條帶有冇改善
不過duo個size你唔好預可以拎到好多鏡係身
我其實轉左個心態,就係如果揹背囊我唔會帶咁多野

我預最多兩機4鏡(平時可能1機3鏡) ,加啲濕濕碎碎
實測下格最多 a73 上2875 + 85/1.8~
我都係心態唔同左
依家最多1機3鏡 duo應付有餘
但如果你係有70200呢d大鏡,可能考慮返pd會比較好
始終duo個定位唔係「專業」相機袋 日常用都無咩問題
巴打買左邊兩個袋呀?
前面有答
shimoda x50同PGY嗰個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞